Bart Swings ontloopt titelverdediger Blokhuijsen op EK schaatsen

Bart Swings heeft op het EK in Rusland alvast één grote opponent minder in de strijd om een medaille.
Belga Bart Swings heeft op het EK in Rusland alvast één grote opponent minder in de strijd om een medaille.
Bart Swings zal het op 10 en 11 januari op het EK allround in het Russische Chelyabinsk niet tegen titelverdediger Jan Blokhuijsen moeten opnemen. De 25-jarige Nederlander slaagde er vandaag in Heerenveen niet in zich te kwalificeren tijdens de kampioenschappen van zijn land.

Tijdens de Nederlandse titelstrijd voor allrounders droop Blokhuijsen af door de zijdeur zonder ook maar de afsluitende 10.000 meter te rijden. Hij kwalificeerde zich wel voor de laatste acht, maar zag na teleurstellende races op de 5.000 en 1.500 meter af van de start. Sven Kramer - vorig seizoen afwezig op het EK -is er deze keer wel bij. Op het podium in Heerenveen werd 's werelds beste schaatser geflankeerd door Wouter olde Heuvel (tweede) en Koen Verweij (derde). Dat drietal vormt in principe de Nederlandse afvaardiging naar Chelyabinsk, al twijfelt wereldkampioen Verweij nog over zijn deelname.

Drie per land
Door een beslissing van de Internationale Schaatsunie (ISU) mogen dit jaar niet meer dan drie in plaats van vier schaatsers per land aan het EK deelnemen. Dat scheelt onze Bart Swings - die momenteel op trainingskamp is in Portugal - in ieder geval één Nederlandse tegenstander. Vorig seizoen eindigde de 23-jarige Leuvenaar achter Blokhuijsen, Verweij en de Noor Havard Bokko als vierde. Na de 5.000 en 10.000 meter was hij nog derde.