Bart Swings negende op 5.000m op Wereldbekerfinale schaatsen - Kulizhnikov scherpt wereldrecord op 500m verder aan

Bart Swings.
EPA Bart Swings.
Bart Swings is in 6:18.46 op de negende plaats geëindigd in de 5.000m op de Wereldbekerfinale schaatsen in het Amerikaanse Salt Lake City. Met zijn tijd bleef onze landgenoot liefst zeven seconden boven zijn Belgisch record.

De zege in Salt Lake City ging naar de Nederlandse allroundwereldkampioen Patrick Roest. In 6:03.70 bleef hij twee seconden boven het wereldrecord van de Canadees Ted-Jan Bloemen. De tijd van Roest is de derde ooit. Alleen Bloemen (6:01.86) en Sven Kramer (6:03.32) waren ooit sneller. De ontmoeting op de hooggelegen baan in de Amerikaanse staat Utah is een uitstekende kans om records te breken.

Roests landgenoot Marcel Bosker eindigde op de Olympic Oval als tweede in 6:08.90. Bloemen werd in 6:09.64 derde. Door zijn vierde plaats in 6:10.78 werd de Rus Alexander Roemjantsev eerste in het Wereldbekerklassement over vijf en tien kilometer. De Noor Sverre Lund Pedersen, de wereldkampioen op dit onderdeel, zakte door zijn vijfde plaats (6:10.98) van de eerste naar de derde plaats in de rangschikking.

Kulizhnikov scherpt wereldrecord op 500m verder aan

Pavel Kulizhnikov heeft zijn reputatie als ‘s werelds snelste man op de schaats bevestigd. De Rus verbeterde tijdens de Wereldbekerfinale in het Amerikaanse Salt Lake City zijn wereldrecord op de 500 meter.

Kulizhnikov klokte 33.61 seconden. Dat is meer dan drie tienden beter dan de toptijd (33.98) die hij op 20 november 2015 ook op de Utah Olympic Oval had neergezet.

De 24-jarige Kulizhnikov manifesteert zich al enige jaren als de beste sprinter op de schaats. Zo werd hij in 2015 en 2016 wereldkampioen op de sprint vierkamp. Zijn prestatiecurve kreeg een knauw door de meldoniumaffaire en het feit dat hij en zijn landgenoten wegens een dopingschandaal in Rusland niet mochten meedoen aan de Olympische Winterspelen van 2018. Drie weken geleden heroverde hij in Heerenveen de wereldtitel.

De Japanner Tatsyuya Shinhama bleef in Salt Lake City met 33.83 ook nog onder het oude wereldrecord.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Pedro Gonzalez

  Wie in de ganse cyclus van het langebaanseizoen vaker geëindigd is buiten de eerste 5, de eerste 10 of zelfs in de 20ste zou toch de eer aan zichzelf moten houden. Een zwaar seizoen? Geldt dat niet voor alle langebaanschaatsers? Skeeleren dat moet hij doen, voor langebaanschaatsen is hij gewoon een figurant. Harde conclusie nietwaar? Maar zo is het toch!!

 • Pedro Gonzalez

  Sporza meldt dat hij 6de was in de Massastart. Neen, correctie hij was 7de. Trots ,als ze zijn op hun poulain melde ze bovendien dat hij daarin 2de was in de Wereldeindstand. Ja natuurlijk, behalve hij en de winnaar Um Cheonho zijn de enigen die alle 5 Massastarten hebben gereden . De anderen soms maar 1 of 2 en dus weinig punten oogsten.

 • Pedro Gonzalez

  En 7de op de massastart, zijn beste discipline, dat bedenkseltje van de ISU ofte een mengseltje van skeeleren (wat hij wel kan als de beste) en shorttrek. En het wordt er niet beter op nu de Aziaten en de Russen er zich ook voor interesseren. En kansloos op alle andere nummers waaraan hij wijselijk in Salt Lake niet aan deelnam. Maar zijn doel zijn de volgende winterspelen, zegt hij. Tja..

 • jacques weterings

  Na die 8 jaar zie je inderdaad eerder verslechtering dan verbetering. Massastart en shorttrack zijn weinig interessanter dan de dweilpauzes.

 • Pedro Gonzalez

  9de op 12 deelnemers is nog niet zo slecht. Maar of hij erop vooruit gaat kan je niet zeggen, na 8 jaar. Morgen misschien beter in de Massastart, dat wandel - trek en duw tochtje op 16 rondes, een bedenksel van de ISU, een mengsel van skeeleren (iets voor hem) en shorttrek teneinde de iets mindere schaatsers ook een plaatsje te gunnen op het podium.