Bart Swings naar finale massastart in Salt Lake City

EPA
Bart Swings heeft zich op de Wereldbekermanche schaatsen in het Amerikaanse Salt Lake City geplaatst voor de finale van de massastart. Swings eindigde in de halve eindstrijd als vijfde. De beste acht uit de twee races mogen vanavond de eindstrijd schaatsen.

De 26-jarige student uit Leuven haalde snel punten in de tussensprints en zette in het peloton de race voort. De halve finale werd gewonnen door de Japanner Shota Nakamura. In de andere halve eindstrijd eindigde Mathias Vosté, die eerder het nationale record op de 500 meter had aangescherpt (35.37), als negentiende. In die race werd Ruslan Zacharov uit Rusland winnaar.

Swings is al zeker van een olympische startplaats op dit onderdeel. Het is in Zuid-Korea voor het eerst dat er op de massastart, een minimarathon over zestien ronden, medailles te winnen zijn. Er is geen schaatsdiscipline waarbij zoveel mogelijke prijswinnaars zijn.

Nadat Jelena Peeters tot twee keer toe niet was doorgedrongen tot de finale, heeft ze besloten in Salt Lake City niet te starten. Peeters was er telkens bij als er om punten werd gesprint, maar miste pure snelheid. Ze richt zich op de hooggelegen piste in de Amerikaanse staat Utah op de 1.500 en de 3.000 meter.

ANP2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Pedro Gonzalez

    Hij is er derde in geworden. Goed rekenen kan hij alleszins: de top, waartoe hij niet behoort, was er niet. En Sporza maakte het nog bonter. Volgens haar glunderde hij met zijn overwinning in de B-reeks in 1.44.10,waarmee hij echter niet verder kwam dan de 13de tijd in A + B reeks en is het weekend bovendien voor hem belangrijk geweest met het oog op de winterspelen. Op welke afstand tussen 500 en 10.000 meter hoopt hij erop een plaats bij de eerste vijf?

  • Pedro Gonzalez

    De massastart over 16 rondjes ofte de pensenkermis op ijs. De enige discipline waarin hij een medaille kan halen. Trekken en duwen en op het einde meezitten in een groepje en hopen dat er geen te snelle sprinters bijzitten. Op de afstanden één tegen één is hij gewoon kansloos.