Atletiekfederatie wil records van voor 2005 schrappen, en daar is niet iedereen blij mee

Paula Radcliffe brak in 2003 het wereldrecord op de marathon.
afp Paula Radcliffe brak in 2003 het wereldrecord op de marathon.
Paula Radcliffe heeft via Twitter haar ongenoegen geuit over de plannen van de Europese atletiekfederatie om wereldrecords die niet aan de nieuwe normen voldoen uit de boeken te schrappen. Het zou onder meer gaan om records van voor 2005, waarvan niet meer kan worden nagegaan of er sprake is geweest van doping. De Britse atlete vestigde in 2003 het wereldrecord op de marathon.

De Europese atletiekfederatie pleit voor veel strengere criteria voor het goedkeuren van Europese en wereldrecords in de atletiek. Zo wil voorzitter Svein Arne Hansen dat alle records worden geschrapt van atleten die ooit zijn betrapt op doping. Records van voor 2005 kunnen volgens Hansen beter niet meer als officieel worden erkend omdat de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) niet meer beschikt over bloed- en urinestalen van voor dat jaar. Radcliffe noemt de maatregel laf.

"Ik heb hard gewerkt voor mijn persoonlijke records en ze zullen altijd hun waarde voor mij behouden", stelt Radcliffe. "Ze zijn het resultaat van hard werken. Sportbonden hebben de plicht zuivere atleten te beschermen tegen bedriegers. We hebben het in het verleden tegen sporters moeten opnemen die de boel bedrogen. De bonden slaagden er niet in een veilig speelveld te creëren. Nu dreigen we records te verliezen dankzij die bedriegers. Ik ben gekwetst, dit beschadigt mijn reputatie en mijn waardigheid."

Radcliffe ziet wel verbetering in de jacht tegen doping. "Maar er is nog steeds geen waterdicht systeem. Dus waarom nu 2005 als uitgangspunt nemen voor een reset? Denken we echt dat een record uit 2015 schoon is en een uit 1995 niet?"