Asbel Kiprop bevestigt positieve test, maar ontkent dopinggebruik

EPA
Voormalig olympisch en wereldkampioen op de 1.500m Asbel Kiprop heeft in een statement op Facebook bevestigd dat de dopingtest, die hij in november 2017 aflegde, positief was. De Keniaan komt met een verhaal waarin de Keniaanse dopingcontroleurs en zelfs de Internationale Atletiekfederatie IAAF corrupt overkomen, en beschouwt zichzelf als geflikt in de zaak.

"Op 3 februari ben ik op de hoogte gebracht dat mijn test van 27 november 2017 positief was, en ik was in shock" zegt Kiprop. "Ik lees in alle media dat ik mij gedopeerd heb, maar ik zou willen dat het onderzoek wordt afgewacht. Ik blijf erbij dat ik onschuldig ben. Er wordt mij verteld dat epo per injectie in het lichaam komt, en ik heb al sinds een vaccinatie in 2014 geen enkele injectie meer gekregen."

De Keniaan komt daarna met enkele wel heel opvallende uitspraken. "Ik ben op 26 november telefonisch op de hoogte gebracht dat ik daags nadien controle zou krijgen. Dat kan niet volgens de regels van het Wereldantidopingagentschap, want het ging om een onaangekondigde controle buiten competitie."

Na het afstaan van zijn urinestaal, zouden de controleurs Kiprop geld hebben gevraagd. "Ze zeiden niet hoeveel ze nodig hadden. Maar nadat ik een bedrag had overschreven, vroegen ze meer. Ik hou er rekening mee dat de test positief is, omdat ik niet genoeg betaalde. Toen het resultaat positief bleek, is mij gevraagd te bekennen. Dan zou ik een ambassadeursrol krijgen in de Athletics Integrity Unit van de Internationale Atletiekfederatie IAAF", besluit de Keniaan het op zijn zachtst gezegd bizar verhaal.

Asbel Kiprop
epa Asbel Kiprop2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • ivan lindekens

    doping is van alle tijden en van alle sporten

  • Achiel Van Hyfte

    het is mogelijk dat het "supplement" door de omgeving werd toegediend en dat de atleet van niets wist. maar ik blijf twijfelen aan de Kenianen, zeker als ze gecoacht worden door Europeanen.