ARD onthult Braziliaans dopingnetwerk: "Ik weet dat hij ook met veel mensen in de voetbalwereld samenwerkt”

Photo News
Onderzoek van de Duitse openbare zender ARD brengt nu ook de Braziliaanse sport in opspraak. Een zondag uitgezonden documentaire ‘Geheime dopingaffaire: de twaalfde man van Brazilië’ bericht over een geheim dopingnetwerk met een arts uit de Braziliaanse stad Sao Paulo als spilfiguur.

De populaire arts heeft volgens de ARD verschillende prominenten uit het voetbal en andere sporten tot zijn cliënteel. De reportage noemt geen namen van Braziliaanse atleten, wel oppert de ARD dat er sinds 2013 een link bestaat tussen de arts en Paolo Guerrero. De 34-jarige kapitein van de Peruviaanse nationale ploeg mocht pas in extremis naar het WK na een beslissing van een Zwitsers tribunaal om zijn dopingschorsing wegens het gebruik van cocaïne op te heffen. Op vraag van de ARD bevestigde Guerrero evenwel niet contacten met de betreffende arts gehad te hebben.

De ARD laat in de reportage een anonieme atleet aan het woord die zegt dat de arts zonder scrupules werkt en ook in het voetbal actief is: “Hij bekommert zich over wie genoeg geld heeft voor een behandeling. Hij stoort er zich niet aan dat hij de ethiek van de sport of de gezondheid van de sporters zou schenden. Ik weet dat hij ook met veel mensen in de voetbalwereld samenwerkt.” Een lokvogel die zich als atleet voordeed, schreef de arts na een kort onderzoek verboden middelen voor, ook gaf hij contactinfo door van handelaars in verboden middelen. Een Braziliaanse onderzoeksjournalist was in 2013 al tot eenzelfde conclusies gekomen. Voorschriften voor dopingsubstanties zouden in Sao Paulo binnen het uur beschikbaar zijn. 

Paolo Guerrero.
Photo News Paolo Guerrero.7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • David Lievens

  Wel, als ge Marcelo soms ziet lopen heeft die meer dan enkel doping binnen...

 • Guido Meulders

  Guido Meulders Dopinggebruik vind ik onverantwoord omdat het slecht is voor het menselijk lichaam ! Maar waarom besteedt men daar toch zoveel aandacht aan ? Drugshandelaars en pedofielen zijn zoveel slechter dan dopinggebruikers en toch wordt aan hen veel minder aandacht besteed ! Waarom ? Een dopinggebruiker is een gemakkelijker te berechten persoon dan een drugsbaron of een pedofiel die bescherming van politici !

 • Peter Janssens

  En nu komen ze ermee af ,wanneer de Duitsers naar huis zijn

 • Febe Chapin

  Het hoogste kwaliteit doping is Duits, weet ik van mijn pro wielrenner vriend. Ze moeten eerst naar hun eigen kijken.

 • Van West Yves

  De mensen die alle dagen zwoegen en zweten om aan top sport te doen zullen het graag van je horen Jean Schoups..