Antwerp Giants pakken derde plaats in Champions League basketbal na zege tegen het Duitse Bamberg

Photo News
Antwerp Giants sluit de FIBA Champions League basketbal af als derde. Het won in het Antwerpse Sportpaleis de kleine finale met 58-72 van het Duitse Bamberg.

In het eerste kwart maakte beide ploegen een onzekere indruk, en zeker bij de Antwerpenaren resulteerde dat in veel missers. Na tien minuten stond het 18-15 voor Bamberg. Het tweede kwart was een ander paar mouwen. Antwerp speelde sterk, en onder impuls van een onhoudbare Jae’Sean Tate stond het bij de rust 26-37 in het voordeel van de Giants.

Bamberg wist lichtjes terug te keren in het derde kwart, maar dankzij twee driepunters van Victor Sanders kon Antwerp de laatste tien minuten ingaan met een 42-51 voorsprong. In het slotkwart werd die kloof alleen maar uitgediept, waardoor het Antwerps feestje al enkele minuten voor affluiten kon worden ingezet. Het werd uiteindelijk 58-72. Uitblinker bij de Giants was zonder meer Tate met 16 punten, 7 rebounds en 3 assists.

Eerder verloren de Giants in de halve finale met 70-54 van Tenerife. Bamberg ging met 67-50 onderuit tegen Bologna. Om 18 uur treffen Bologna en Tenerife mekaar in het Sportpaleis voor de finale.

Photo News

Antwerp-coach Roel Moors is trots op zijn spelers: “Vandaag ons ware gelaat laten zien”

Roel Moors, coach van de Antwerp Giants, was trots op zijn spelers na het veiligstellen van de derde plaats in de Champions League basketbal in het Sportpaleis. Het werd 58-72 tegen het Duitse Bamberg.

“Ik ben heel fier op mijn jongens. We begonnen het weekend met de eerste plaats voor ogen, dus was het niet makkelijk om uiteindelijk voor de derde plaats te moeten spelen”, vertelde Moors. “Het doet deugd om te zien dat we ons eigen spel hebben kunnen spelen. We hebben vandaag ons ware gelaat laten zien. Onze ploeg bestaat uit jongeren die weten hoe je samenwerkt en zich voor elkaar smijten.”

Bij aanvang van het seizoen had niemand de Giants in de Final Four voorspeld, maar Moors en zijn spelers begonnen er al relatief snel in te geloven. “Vanaf de vierde of vijfde wedstrijden begonnen we te vermoeden dat er iets mogelijk was in deze Champions League. We tankten vertrouwen en begonnen te beseffen dat we ver konden geraken. Iedereen is het hele seizoen op hoog niveau blijven presteren, en het is nog niet gedaan.”

Federico Perego, de Italiaanse coach van Bamberg, kon zijn ontgoocheling niet verbergen. “Het tweede kwart heeft ons de kop gekost”, zei hij over een 22-8 tussenspurt van de Giants. “We staan hier omdat we het verdienen, maar het was net als in de halve finale een lastige wedstrijd. Als je zo’n laag shotpercentage haalt, is het moeilijk om iets te bereiken. We hebben fouten gemaakt die we cash betalen.”

Afsluiten deed Perego met lof voor de Antwerp Giants. “Ik wil ze feliciteren, ook Roel Moors voor zijn verdiende titel als Coach van het Jaar. Het is een ploeg die de hele campagne mooie dingen getoond heeft. In de poulefase klopten we ze nog twee keer, maar hier zie je hun progressie.” 

EPA

“Moeilijk te beschrijven wat je voelt voor 17.000 fans”

 “Als je ziet welke ploegen hier meedoen, is het fantastisch wat we gedaan hebben”, zegt Ismael Bako, die het tot in het vijftal van het seizoen schopte. “Ik bedoel niet alleen de Final Four, maar tijdens de hele competitie. Vandaag zijn we kalm gebleven. We hebben lessen getrokken uit onze nederlaag tegen Tenerife, maar het is moeilijk te beschrijven wat je voelt voor 17.000 fans.”

Jae’Sean Tate was goed voor zestien punten. “We schrijven geschiedenis”, zegt de Amerikaan. “Dat geeft een speciaal gevoel. We waren klaar voor deze wedstrijd en hebben veel maturiteit getoond. Die derde plaats gaan we vieren, dat staat vast. Hier voor 17.000 toeschouwers mogen spelen, dat is geweldig en maak je misschien maar één keer mee. We mogen dank u zeggen aan al die fans.”

In de halve finale werd Paris Lee door Tenerife nog uit de wedstrijd gehouden, maar in de kleine finale stond hij er weer. “Ik voelde me beter”, aldus Lee. “We wilden eigenlijk de eerste plaats, maar dat we hier als derde afsluiten zegt veel over het karakter dat wij en onze coach aan de dag hebben gelegd. Moors heeft mij de afgelopen twee jaar beter gemaakt als speler, maar ik denk dat wij hem ook beter hebben gemaakt als coach.”

Tyler Kalinoski onthoudt vooral de sterke verdediging van de Giants. “We wisten dat we iets konden bereiken, en we hebben het gedaan. Ik ben blij voor deze jonge groep. Het was een superjaar en we willen op deze weg doorgaan. Het is dankzij onze defensie dat we ons ritme en onze aanval konden opbouwen. Nu gaan we alles doen om de Belgische titel te pakken.”

Thomas Akyazili, een echte Antwerpenaar, zat nog meer dan zijn ploegmaats met zijn hoofd al bij de Belgische competitie. “We zijn er klaar voor en gaan goeie play-offs spelen. Deze Champions League met een zege kunnen afsluiten in eigen Antwerpen, dat is een droom. Dat is te gek om in te beelden. Het is ongelofelijk hoeveel volk ons hier is komen aanmoedigen.” 
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Robert Vandepaer

  Wat een mooie prestatie van het ganse giants team van voorzitter tot alle medewerkers.vind dit seizoen al meer dan geslaagd,ongeacht het verdere verloop.hoop dat er vele nog een jaartje bijdoen

 • Marc Grootaerdt

  Voel me weer basketliefhebber na het succesrijk parcours van de Antwerp Giants. Vooral omdat heel wat Belgisch talent de kans kreeg van een Belgische coach zich te tonen in Europa. Deed me denken aan de heerlijke tijden van Steveniers, Samaey, Van Kerschaever en meerdere Jef Eygels.

 • rudy verlinden

  Congrad aan onze Lierenaar Roel Moors...knap werk coach

 • Guy Van Severen

  Gefeliciteerd ! Mooi !

 • Eduard Janssens

  Super gedaan mannen dikke proficiat