Amerikaans olympisch comité wil erkenning van turnbond intrekken na misbruikschandaal

Teamarts Larry Nassar werd in de zomer van 2017 veroordeeld tot 175 jaar cel voor het misbruik van tientallen turnsters.
AP Teamarts Larry Nassar werd in de zomer van 2017 veroordeeld tot 175 jaar cel voor het misbruik van tientallen turnsters.
Het Amerikaans olympisch comité (USOC) wil de Amerikaanse turnbond (USA Gymnastics) zijn status als nationale bond afnemen. Alleen dan kan de sport definitief afrekenen met het omvangrijke misbruikschandaal in het Amerikaanse turnen, denkt USOC.

"Het is geen gemakkelijk besluit en een ideale oplossing bestaat niet, maar wij denken dat het intrekken van de erkenning van de turnbond de enig juiste beslissing is", stelt USOC-directeur Sarah Hirshland.

Teamarts Larry Nassar heeft jarenlang turnsters seksueel misbruikt. Nassar werd in de zomer van 2017 veroordeeld tot 175 jaar celstraf voor het misbruik van tientallen turnsters, onder wie olympisch kampioenen als Simone Biles, Aly Raisman en McKayla Maroney. "USA Gymnastics is niet in staat gebleken de problemen aan te pakken", aldus Hirshland.

De afgelopen twee jaar stapten drie directeuren op vanwege het misbruikschandaal, onder wie Mary Bono, die voor een advocatenkantoor werkte dat de zaken behartigde van de turnbond in de periode dat de meldingen over het misbruik door Nassar binnenkwamen, maar niet serieus werden genomen. Onlangs werd oud-directeur Steve Penny aangehouden. Hij wordt verdacht van knoeien met het bewijsmateriaal tijdens het onderzoek naar misbruik door Nassar.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.