Amerikaans bokser Patrick Day (27) overleden, vier dagen na knock-out

Patrick Day (links) in zijn laatste gevecht tegen Charles Conwell afgelopen zondag.
AFP Patrick Day (links) in zijn laatste gevecht tegen Charles Conwell afgelopen zondag.
De Amerikaanse bokser Patrick Day is op 27-jarige leeftijd overleden, vier dagen nadat hij in de ring ernstig hersenletsel opliep. De Amerikaan werd zondag in een kunstmatige coma gebracht nadat hij knock-out was geslagen in de tiende ronde van een wedstrijd in het super-weltergewicht tegen Charles Conwell, in Chicago.

Zijn promoter Lou DiBella bevestigde dat Day gisteren “in aanwezigheid van zijn familie, goede vrienden en leden van zijn boksteam is overleden. Zijn vriendelijkheid, positivisme en vrijgevigheid zullen we nooit vergeten. Hij was een zoon, een broer en een goede vriend van velen.”

DiBella stelde in zijn verklaring ook de risico’s van de bokssport aan de kaak. “Het is moeilijk om het nu al meteen over de gevaren van boksen te hebben, maar het is tijd voor actie. Hoe weten we nog niet, maar we moeten ervoor zorgen dat boksen veiliger wordt. Dat is dé manier om Patrick te eren.”

Patrick Day won 17 van zijn 22 profgevechten. 

Patrick Day wordt de ring uitgedragen na een wedstrijd tegen de 21-jarige Charles Conwell in Chicago.
AFP Patrick Day wordt de ring uitgedragen na een wedstrijd tegen de 21-jarige Charles Conwell in Chicago.

Emotionele open brief Conwell

Dinsdag had Conwell, de man die Day de uiteindelijk fatale klappen zou toedienen, op Twitter nog een emotionele brief geschreven die gericht was aan zijn opponent. “Beste Patrick Day, het was nooit de bedoeling om je dit aan te doen. Al wat ik wou, was winnen. Mocht ik de klok terug kunnen draaien, ik deed het meteen. Niemand verdient zoiets. Ik speel het gevecht telkens opnieuw af in mijn hoofd. Wat als dit nooit gebeurd was? En waarom overkwam het jou? Ik kan niet stoppen met eraan te denken. Ik heb zoveel keer voor jou gebeden en zoveel gehuild, want ik kan me zelfs niet voorstellen hoe mijn familie en vrienden zich zouden voelen. Ik zie je overal en ik hoor alleen maar fantastische dingen over jou. Ik dacht eraan om te stoppen met boksen, maar ik weet dat dat ook niet is wat je zou gewild hebben. Ik weet dat je een vechter bent en dus heb ik beslist dat niet te doen. Ik wil vechten en een wereldtitel winnen, want dat is wat jij wou en ook wat ik zelf wil. Dus ik zal jou elke dag gebruiken als een motivatie en ik zal alles geven telkens ik in de ring stap. Mijn gedachten zin bij jou.”
19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Johannes Smikkelson

  Hoofdbescherming en handschoenen werken averechts. Eender wie anders beweert heeft geen ervaring in de sport.

 • Ariane Gekiere

  Moeten ze dan ook wielrennen, skiën, autocross,voetbal enz... afschaffen? Overal vallen er gewonden zelfs met de dood tot gevolg. Innige deelneming man ⚘⚘⚘

 • Frederic Missant

  @lucbril. Onderzoek wijst uit dat hoofdbescherming net het omgekeerde effect kan creëren. De bescherming zorgt ervoor dat je eventuele hoofdblessures minder voelt en dan toch doorvecht. Op de Olympische spelen gaan de boksers geen hoofdbescherming meer dragen. Er zal uiteraard altijd een risico zijn. RIP Patrick Day

 • Luc Bril

  Eenvoudig de profs laten boksen met hoofdbescherming, zoals bij de amateurs, eenvoudiger kan toch niet. Geen ko door slagen meer op het hoofd, ook geen letsels meer, en zeker geen doden. Luc Bril

 • Rudy De Pauw

  Afschaffen dat achterlijk gedoe.