Als mannelijk atleet stelde hij niets voor, als vrouw pakt ze met sprekend gemak de titel: “Niet eerlijk!”

rv
Wenkbrauwen werden gefronst tijdens de 400 meter horden bij de vrouwen op het Amerikaanse kampioenschap van het NCAA (National College Athletic Association). Cece Telfer, geboren en opgegroeid als Craig, won er met sprekend gemak. Het beroert zelfs Donald Trump  (“een schande!”) en voedt het debat rond testosterononderdrukking dat ook geldt bij de hyperandrogene atlete Caster Semenya. 

Voor Telfer dit jaar aansloot bij het vrouwenteam van de Franklin Pierce University, was ze een matige atleet die niet eens in de buurt kwam om zich te kwalificeren voor dat nationale NCAA-kampioenschap. In 2016 en 2017 klokte ze bij de mannelijke hordelopers op de 400 m respectievelijk af als 200ste en 390ste atleet, waarna ze een jaar uit competitie bleef om terug te keren als transgender. Nu is ze de nationale kampioene, met een tijd van 57.53 en veel voorsprong op het nummer twee (59.21). Ze liep bijna even snel als vrouw dan als man (57.34), ondanks het feit dat de horden bij de vrouwen 15 centimeter lager zijn.

In tegenstelling tot voor de Internationale Atletiekfederatie, waar de regel geldt dat transsexueelatleten moeten aantonen dat hun testosteronwaarde een jaar lang, voor de start van hun eerste officiële wedstrijd, onder de 10 nanomol per liter urine is gebleven, blijven de NCAA-regels een pak vager. Zo is er geen sprake van een bovengrens of van een minimumhoeveelheid verplicht te nemen medicatie, laat staan hoe dat gecontroleerd wordt. Volgens de theorie moeten de resultaten lijden onder zo’n hormonale behandeling, maar dat is duidelijk niet het geval bij Telfer. Ook op de 60 m horden is er nauwelijks verschil tussen haar tijden. (7.67 versus 7.63 als vrouw).

Als man kon ik niet zeggen dat hij zijn best deed, als vrouw is ze een modelatleet

Zach Emerson, coach van CeCe Telfer

 Volgens haar coach, Zach Emerson, moet er echter naar veel meer dan louter de tijden gekeken worden, om te stellen dat de regel niet klopt. Hij haalt aan dat Telfer als vrouw een pak gemotiveerder is, veel harder traint en ook gewoon een pak meer voor haar sport leeft. “Als man kon ik niet zeggen dat hij zijn best deed, als vrouw is ze een modelatleet”, aldus Emerson. “Ze heeft nog geen trainingsdag gemist en blijft ook gefocust op haar studies.”

Maar de kritiek is hard. Zelfs Donald Trump moest er al zijn mening over kwijt. “Dit is een man! Een grote schande ten opzichte van de andere jonge meisjes die al jaren trainen om top te zijn. Geef iedereen zoveel mogelijk zijn eigen identiteit, maar dit gaat te ver en is niet fair”, aldus de president.

Enkele concurrerende atletes staan al op de achterste poten. “Er is in de atletiek momenteel te weinig bescherming in de vrouwendivisies op het hoogste niveau”, aldus de Australische olympiër Tamsyn Manou. “Dit gaat niet om genderidentiteit, maar het biologische voordeel is gewoon veel te groot.” Jane Flemming treedt haar landgenote bij. “Ze hebben een grotere spierkracht en spiermassa en kunnen ook meer zuurstof opnemen. Niet eerlijk!”
86 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • SAM Bedfort

  Dit is competitievervalsing.

 • Arend Donderbusser

  Dit ontspruit recht uit de waanzinnige ideologieën zoals "biologie is een mening". Als jij je vrouw voelt, je zo kleedt, kortom als jij jezelf een vrouw vindt, dan wil ik je gerust een vrouw noemen. Alle respect voor iedereen die een fatsoenlijk mens is, ongeacht 'vreemde' karaktereigenschappen. Maar dit is gewoon belachelijk. Dit is geen gendergelijkheid, dit is letterlijk vrouwensport belachelijk maken door ze te laten verslaan door biologische mannen. Devaluatie vd vrouwensport

 • Bart Lauwers

  Genderneutraliteit oppert iedereen toch , laat dames en heren samen sporten ...

 • Dirk Robberechts

  Helemaal geen probleem met transgenders. Maar transgenders moeten maar bij transgenders inschrijven. In beide richtingen is dit oneerlijke concurrentie. (= vervalsing) Spijtig maar dat zijn ook de consequenties. Alle federaties moeten hier hoogdringend op inspelen. Maar de Bobo's blijven in de vorige eeuw steken !

 • Jil Heirman

  Het is de eerste keer dat ik Trump zowaar gelijk kan geven. Dit is gewoon klinkklare onzin. Trouwens niet alleen owv testosteron, heel de mannelijke lich.bouw is anders en meer gericht om snelheid te maken.