Als een sprookje: 22-jarige met één hand probeerde in jeugdjaren vingers af te snijden maar tekent nu profcontract in American Football: "Tijd voor revanche"

Photonews
Unicum in de American Football. Shaquem Griffin is door de Seattle Seahawks opgepikt uit de draft - een systeem waar clubs bikkelen om gloednieuw talent . Op zich geen groot nieuws, ware het niet dat de 22-jarige Amerikaan slechts één hand heeft. "Tijd voor revanche op de teams die me geen kansen gaven, maar ik hoef geen medelijden." 

Net omdat de American footballclubs bij een draft extreem hard de nadruk leggen op de fysieke kenmerken - zelfs de lengte van de armen of de grootte van een hand kan doorslaggevend zijn - is het profcontract voor Shaquem Griffin een verrassing van jewelste. De 22-jarige Griffin kon z'n ogen amper geloven toen hij het verlossende nieuws via telefoon vernam. Een groot feest barstte los. "Ik wil de hele wereld laten zien dat je de top kan halen, of je nu één of twee handen hebt." 
(lees onder de foto verder)

Griffin moest op vierjarige leeftijd zijn linkerhand laten amputeren omdat hij leed aan het amnionstrengsyndroom, een zeldzame aangeboren aandoening waardoor zijn linkerhand niet ontwikkelde. De pijn was zelfs in die mate ondragelijk dat hij al had geprobeerd om met een mes zijn vingers af te snijden. 

Nog weinig hoop

Toch had de jongen uit Saint Petersburg, Florida slechts één doel: schitteren in de NFL (National Football League). Op de middelbare school maakte hij tot ieders verbazing furore, al was het vooral zijn tweelingsbroer Shaquill die met alle aandacht ging lopen. Die kreeg in 2013 een beurs aangeboden op de universiteit van Central Florida, maar wilde enkel toehappen als ook zijn gehandicapte broer een contact kon ondertekenen. Zo geschiedde. Toch moest Shaquem drie jaar wachten alvorens hij écht zijn kans kreeg. Coach Scott Frost dropte hem in 2016 voor het eerst in de basis en beklaagde het zich geen seconde. Zijn pupil werd na een knalseizoen verkozen tot de beste verdediger van de 'Athletic Conference'.
(lees onder de foto verder)

Photo News

Vorig jaar maakte Shaquill al de overtap naar de Seahawks en afgelopen weekend was het dus de beurt aan de andere broer. "Ik heb niet geweend toen ik zelf vorig jaar werd opgepikt, maar vandaag wel toen Shaquem het nieuws te horen kreeg. Ik kon mijn tranen gewoonweg niet bedwingen", aldus Shaquill.  

Toch had Shaquem tijdens de jaarlijkse verkiezing alle hoop snel opgegeven. Hoewel hij vrijdag met veel toeters en bellen werd voorgesteld keek in eerste instantie niemand naar hem om. Hij werd op de o zo belangrijke eerste dag van de draft niet opgemerkt en koos er dan maar voor om de volgende dag niet meer naar het stadion waar de selectie plaatsvond af te zakken. Hij zou toch maar van een kale reis terugkeren. Dat dacht hij alvast, want in een hotelkamer omringd door vrienden en familie kwam later op de avond dan tóch het heuglijke nieuws. Ze huilen, knuffelden en schreeuwden in een uitgelaten sfeer, want niemand had deze wending nog zien aankomen. (lees onder de foto verder)

"Revanche"

"Rond alles wat ik doe zijn er zo veel twijfelaars", was de eerste reactie van de toekomstige NFL-ster. "En ongetwijfeld heb ik nu nog meer mensen die de wenkbrauwen fronsen. Meet eindelijk zit ik in een juist team met ploegmakkers die me nog beter maken. Ik zal alles geven en revanche nemen op de teams die me geen kansen gaven. Maar medelijden wil ik allerminst. Ik doe gewoon mijn ding, en dat is elke dag het beste van mezelf geven als professionele speler." 

Rest natuurlijk dé hamvraag: hoe krijgt een man met één hand het voor elkaar om zich tussen al het geweld en duw-en trekwerk te handhaven? Lange tijd leek een NFL-carrière voor Griffin slechts een utopie. In zijn jonge jaren ging hij zich daarom ook focussen op atletiek en honkbal. Hobby's die hem geen windeieren legden, want daardoor beschikt de Amerikaan over bijzonder snelle beentjes. Net datgene wat hij nodig had om tóch die droom waar te maken. 

Snelheid is immers ideaal voor een linebacker - een verdediger die amper een hoge bal uit de lucht moet plukken en zich vooral moet richten op het tackelen van de aanvallers om nadien een pijlsnelle tegenstoot op gang te brengen. Precies op maat voor Shaquem - die nu al wordt bestempeld als een van de beste verdedigers op die plek. Bij testen klokte hij 4,38 seconden op de 40 yard sprint (36 meter) ofwel een gemiddelde snelheid van 29 kilometer per uur. Een record voor een speler op zijn positie. De kenners zijn dan ook unaniem: "Die jongen is echt indrukwekkend." Wordt ongetwijfeld vervolgd. 

Photonews
AFP
PhotonewsReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.