Alarmerend: bobsleedames moeten verplicht 20 kg afvallen

EPA
Ongerustheid bij de Belgian Bullets: de Internationale Bobslee en Skeleton Federatie (IBSF) heeft op haar congres in Gent beslist dat de twee dames in de tweemansbob, gespreid over twee jaar, samen twintig kilo moeten afvallen en dat ook hun slee tien kilo lichter moet. "Alarmerend", waarschuwt pilote Elfje Willemsen.

340 kilo: dat is het totale gewicht dat de bobslee én de twee atletes, inclusief helm en kleding, tot nu toe mochten wegen. Op de Winterspelen in Sochi vormde dat geen probleem voor de Belgian Bullets. Pilote Elfje Willemsen woog 78 kilo, remster Hanna Mariën 74 kilo en Spanky, hun slee, tikte af op 180 kilo. Met de nieuwe regel die de IBSF maandag stemde, zou die samenstelling niet meer mogelijk zijn. Zij besliste om, in twee jaar tijd, 30 kilo van het totaalgewicht af te halen: tien van de slee, twintig van de atletes.

Enkel mannen in Comité
Pittig detail: in het Uitvoerend Comité, dat de aanpassing goedkeurde, zetelt niet één vrouw. Willemsen: "In de VS is daar veel over te doen en noemen ze de beslissing seksistisch. Ik wil zover niet gaan, maar het is door die mannen wel makkelijk gezegd: 'Laat die vrouwen elk maar tien kilo afvallen.' In de winter staan we al scherp als we 75 kg wegen. Dan nóg eens zoveel afvallen: onmogelijk. Als we nu onze mond niet open trekken, kunnen we over twee jaar allemaal stoppen." En Spanky, de bobslee, die moet Willemsen uiteraard opgeven: "Dan mogen we weer 40.000 euro gaan investeren in een (lichtere, red.) nieuwe slee."

Vraag is waarom de IBSF zo'n drastische beslissing neemt. Willemsen: "Atletes in de bobslee zijn sterk en zwaar, wat nodig is om explosief en snel te kunnen afdalen. Volgens hen schrikt dat vrouwen mogelijk af om in te stappen."

LEES DE SUSSENDE REACTIE VAN VOORZITSTER HANNA MARIËN IN HET LAATSTE NIEUWS, HIER OOK DIGITAAL VERKRIJGBAAR

AP
BELGA
Hanna Mariën (l) en Elfje Willemsen (r)
BELGA Hanna Mariën (l) en Elfje Willemsen (r)