Aanvaller die Sofie Goos neerstak, smeekte vorige week zelf om opname

De man die zondag triatlete Sofie Goos in de onderrug stak met een mes, vroeg vorige week zelf om opgenomen te worden in een psychiatrisch centrum. De 26-jarige Samir T. werd er echter wandelen gestuurd omdat hij 'geen gevaar' vormde voor zichzelf of de maatschappij.

De twintiger kon zondag kort na de moordpoging - want dat etiket heeft de steekpartij gekregen - op Sofie Goos gearresteerd worden. Hij had de sportvrouw op een fietspad vlak bij Park Spoor Noord met een mes in de ­onderrug gestoken. Dat heeft Samir T. ook bekend. De man kampt al jaren met ernstige psychische problemen. Zijn ­familie liet hem in 2012 een eerste keer gedwongen opnemen in de psychia­trische afdeling van het Antwerpse Stuivenbergziekenhuis. Na een behandeling van tien dagen mocht hij terug naar huis, maar heldere momenten wisselde hij af met donkere periodes met psychoses. Dat resulteerde in nog twee opnames. Eind 2013 zat hij iets meer dan een maand in psychiatrisch centrum Bethanië in Zoersel. Hij herviel snel en werd daarna tot de zomer van 2014 opnieuw opgenomen en behandeld.

Het laatste jaar was er beterschap, maar de jongste tijd voelde Samir T. zelf aan dat het opnieuw minder ging. «Daarom stapte hij vorige week maandag met zijn valies in Antwerpen op de bus richting het psychiatrisch centrum in Zoersel», vertelt Samirs advocaat Tim Smet in overleg met zijn familie. «Hij heeft zich er die avond aangeboden en vroeg om opgenomen te worden.» ­Volgens zijn raadsman werd de op­name geweigerd, omdat Samir op dat moment geen gevaar zou vormen voor zichzelf of voor de maatschappij.

U leest het hele verhaal op HLN PLUS. Klik hier en proef NU voor 1 euro, 5 weken lang van onze zone exclusief voor abonnees