6m86! Thiam zet Belgisch record verspringen scherper en plaatst zich zo voor WK én Olympische Spelen

AFP
Een return in glans. Nafi Thiam heeft op de Diamond League-meeting in Birmingham haar Belgisch record in het verspringen een flink stuk scherper gesteld. Onze 24-jarige landgenote sprong eerst 6m74 maar haalde op haar derde sprong 6m86. Een afstand goed voor de zege en 10.000 dollar. Bij die laatste recordsprong blies de wind 0,9 meter per seconde in het voordeel. Daarmee deed ze liefst 19 centimeter beter dan haar vorig record van eind juni in Talence. 

Met die afstand is Thiam meteen ook gekwalificeerd voor het WK in Doha, waar ze een afstand van 6m72 voor nodig had, en de Olympische Spelen in Tokio van volgend jaar, waar de limiet op 6m82 lag. Eerder al plaatste ze zich voor zowel de zevenkamp als het hoogspringen.

Thiam.
AFP Thiam.

Een bijzonder knappe prestatie, want het persoonlijke record van Thiam stond vorig jaar nog op 6m62. Op één jaar tijd doet ze er dus liefst 24 centimeter bij. Ook opvallend: zevenkampster Thiam klopt specialisten  in het verspringen als Katarine Johnson-Thompson en Spanovic. Zij waren goed voor 6m85. En dat voor de eerste keer in haar carrière dat ze opnam tegen toppers in het verspringen. Ook bij haar eerste poging liet ze al een degelijke 6m44 optekenen.

Action Images via Reuters

In Birmingham maakte de olympische, wereld- en Europees kampioene zevenkamp haar rentree na een elleboogblessure. Ze wil er vertrouwen tanken voor het WK in Doha, dat over zes weken begint. Die missie is bij deze dus meer dan geslaagd. 

Photo News

Thiam begon met het zwakste persoonlijk record van alle deelnemers aan de wedstrijd. De tweede plaats ging met 6m85 naar de Servische Ivana Spanovic, in het verleden al goed voor olympisch brons, twee keer WK-brons en EK-goud. De Britse Katarina Johnson-Thompson, de grootste concurrente van Thiam in de zevenkamp en in het bezit van een persoonlijk record van 6m92, werd derde met eveneens 6m85.

Thiam.
AFP Thiam.

Door haar overwinning in Birmingham verzamelde Thiam acht punten in de ‘Road to the final’. De top acht mag op de Memorial Van Damme aan de grote seizoensfinale deelnemen, en laat Thiam nu precies achtste zijn. Volgende week in Parijs staat er geen verspringen op het menu, dus ze kan niet meer ingehaald worden. Thiam is voor de Memorial is principe aangekondigd voor het hoogspringen, maar als ze nog van gedacht verandert en voor het verspringen opteert, komt ze in aanmerking voor de hoofdprijs van 50.000 dollar die de winnares in Brussel opstrijkt. In het hoogspringen komt ze niet in aanmerking voor het prijzengeld. 

Thiam met coach Lespagnard.
AFP Thiam met coach Lespagnard.

Chronologie Belgisch record verspringen bij de vrouwen

Hilde Vervaet (Rcg) Heizel 09/08/1986 6m38
Sandrine Hennart (USTA) Anderlecht 16/04/1990 6m48
Sandrine Hennart (USTA) Fort-de-France 28/04/1990 6m55
Sandrine Hennart (RFCL) Ninove 09/06/1996 6m63
Nafissatou Thiam (RFCL) Talence 23/06/2019 6m67
Nafissatou Thiam (RFCL) Birmingham 18/08/2019 6m74
Nafissatou Thiam (RFCL) Birmingham 18/08/2019 6m86
24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • LUC HUON

  Proficiat, en ook mijn gelukwensen aan VRT Radio 1 die wist te melden dat ze dat record vestigde bij haar derde en laatste poging en hiermee aan de leiding stond in de zevenkamp. Ze kunnen daar allemaal babbelen als papegaaien en zoals bij deze vogels heeft wat eruit komt weinig belang.

 • Geert Van de Moortele

  Gezegend met een goddelijk lichaam.

 • Roland Desnyder

  Fantastisch , heb het live gezien , super om trots op te zijn als Belg ♂️

 • Moonen Nathalie

  Proficiat!!!

 • Andy De Schieter

  Knap lichaam.