34 Belgische atleten strijden om medailles

PHOTO_NEWS
De Belgische selectie voor de 28e editie van de Zomeruniversiade in het Zuid-Koreaanse Gwangju (4-14 juli) is in Kasteel La Solitude in Oudergem bekendgemaakt.

34 Belgische atleten mogen komende zomer deelnemen aan de Universiade. Zij strijden in acht sporten (boogschieten, artistieke gymnastiek, atletiek, judo, ritmische gymnastiek, zwemmen, tafeltennis en taekwondo) om de medailles. In totaal zijn er momenteel al 9.747 atleten ingeschreven voor de 21 verschillende sporten, goed voor een totaal van 272 sportevenementen.

Twee jaar geleden keerde de Belgische delegatie met twee medailles terug uit het Russische Kazan. Polsstokspringster Fanny Smets kaapte er toen het brons weg, Thomas Van der Plaetsen deed met een gouden medaille in de tienkamp nog beter. Ook vier jaar geleden in het Chinese Shenzhen waren de Belgen goed voor twee medailles. In dit preolympisch jaar zitten er heel wat ronkende namen in de Belgische selectie. De van teelbalkanker herstelde Van der Plaetsen verdedigt in Zuid-Korea zijn titel en ook polsstokspringster Chloé Henry zakt naar Gwangju af. Daarnaast maakt ook kersvers wereldkampioen taekwondo Jaouad Achab deel uit van de selectie.

Twee tot drie medailles
Delegatieleider Cédric Baudson hoopt dan ook dat de Belgische delegatie minstens even goed doet als twee jaar geleden. "We mikken inderdaad op plaatsen in de top acht", vertelde hij. "Daarnaast hopen we toch op twee à drie medailles voor deze delegatie, die toch een pak kleiner is dan twee jaar geleden (toen gingen er 55 Belgische atleten naar Kazan, red) omdat we deze keer niet deelnemen aan de ploegsporten. Chloé Henry kan een medaille pakken en in het taekwondo hebben we een wereldkampioen in de rangen. Ik heb nog geen zicht op het niveau dat Thomas Van der Plaetsen momenteel haalt, maar hij trekt in ieder geval bijzonder gemotiveerd naar Gwangju. In dit preolympisch jaar verwacht ik dat het niveau heel hoog zal zijn. Daarnaast moeten we ook rekening houden met de klimatologische omstandigheden: in Zuid-Korea zal het warm en vochtig zijn."

 De Belgische selectie voor de 28e editie van de Zomeruniversiade in het Zuid-Koreaanse Gwangju (4-14 juli):    

 Boogschieten (6): Olivier Ansiaux (recurve), Catheline Dessoy (compound), Renaud Domanski (compound), Sarah Prieels (compound), Baptiste Scarceriaux (compound), Mathias Van Bulck (recurve)                

Artistieke gymnastiek (5): Maxime Gentges, Gilles Gentges, Dennis Goossens, Thibault Hoffreumon, Bernard Pire                

Atletiek (7): Soufiane Bouchikhi (halve marathon, 10km), Florent Caelen (halve marathon), Chloé Henry (polsstokspringen), Romain Lambert (verspringen), Philip Milanov (discuswerpen), Cedric Nolf (verspringen), Thomas Van der Plaetsen (tienkamp)                

Judo (3): Nica Antonis (-52kg), Jérémie Bottieau (-80kg), Anne-Sophie Jura (-48kg)                

Ritmische gymnastiek (2): Elisabeth De Leeuw, Julie Zels                

Zwemmen (3): Maxime Andrien (50m vlinder), Cedric Delvoie (50m vlinder), Pholien Systermans (100m en 200m vrij)                

Tafeltennis (4): Martin Allegro, Florent Lambiet, Lauric Jean, Gaetan Swartenbrouckx                

Taekwondo (4): Jaouad Achab (-63kg), Salaheddine Bensaleh (-58kg), Nicholas Corten (-68kg), Mourad Laachraoui (-54kg)