26-jarige Noor verrast Sven Kramer op 5.000m WK afstanden, Bart Swings kan niet overtuigen met 15de plaats

EPA
Op het WK afstanden in het schaatsen heeft Sverre Lunde Pedersen het goud op de 5.000m gewonnen. De 26-jarige Noor was de betere van de Nederlanders Patrick Roest en Sven Kramer. Bart Swings eindigde op een ontgoochelende 15de plaats.

Eerste dag op het WK afstanden in Inzell. Met de 5.000 meter bij de mannen stond meteen één van de koningsnummers op het menu. De favorieten moesten we zoeken in Nederlandse hoek. Sven Kramer verloor op het WK afstanden nog nooit op de 5.000m. De grote uitdager leek zijn jonge landgenoot Patrick Roest. Bart Swings behoorde tot de outsiders. Zijn coach Jelle Spruyt zei het in onze krant vandaag op deze manier: “De focus op dit WK ligt op de 1.500m en de massastart. Op de 5.000m gaan we ons meer toeleggen richting de Olympische Spelen van Peking 2022.”

ANP

Weinig illusies dus in het kamp van onze landgenoot. Ook de wedstrijd zelf maakte snel duidelijk dat een medaille te hoog gegrepen was. Swings, ingedeeld met de Rus Rumyantsev, moest de hele race achtervolgen en zou uiteindelijk op bijna 10 seconden van zijn rechtstreeks tegenstander eindigen. Swings bekleedde met zijn 6'23"58 een voorlopig 11de plaats in het klassement. De grote favorieten moesten op dat moment nog komen. 

Met name Sven Kramer. De Nederlandse schaatslegende deed wat van hem verwacht werd: de besttijd van Rumyantsev verbeteren, maar heel veel overschot had hij niet. Kramer bleef steken op 6'12"53. Geen onhaalbare kaart voor de jongere Patrick Roest. Toch zou een andere man met het edelste der metalen gaan lopen. Sverre Lunde Pedersen zette net na Kramer een kanontijd neer in Inzell. De Noor tekende voor een persoonlijk record met 6'07"16. Een chrono waar Roest niet meer aan kon, ook al zette hij alles op alles. De Nederlander hield een dikke drie kilometer gelijke tred met de Noorse tijd, maar moest zich finaal gewonnen geven. Voor Pedersen is het zijn eerste goud op het WK afstanden. Swings eindige uiteindelijk op de 15de plaats van in totaal 20 deelnemers. 

AP

Swings sprak na zijn race van een “mislukte vijf kilometer”. De vijftiende plaats was de op één na slechtste klassering op deze discipline sinds hij aan wereldkampioenschappen afstanden meedoet. Toen hij voor de allereerste keer aan de WK deelnam, in 2011 ook in Inzell, werd hij zeventiende.

Een echte verklaring wist hij niet te geven. De training gaf hem een goed gevoel. Maar een feit is dat Swings de 5.000 meter sinds half december, bijna twee maanden, niet in wedstrijdverband heeft geschaatst. Geen EK in januari, geen test in Inzell vanwege de sneeuw en geen wereldbekerwedstrijd in Hamar. Alleen training en simulatie zijn kennelijk niet voldoende.

Aan de schaatsen had het niet gelegen. De gerepareerde rechterschoen, die dinsdag mankementen vertoonde, heeft het in de wedstrijd goed gehouden. “Neen, daaraan lag het zeker niet”, stelde Swings vast.

“Knop omdraaien en dan naar zondag”, is nu zijn devies. “Ik wil graag veel rijden. Nu heb ik twee dagen rust. Dat is voor mij nieuw. Maar ik heb op zondag een heel zware dag, de 1.500 meter en de massastart. Ik heb in het verleden een tien kilometer gereden en ben de dag nadien vierde geworden op de 1.500 meter. Toen heb ik mij beklaagd dat ik die tien had gereden en daar heb ik lessen uit getrokken.”

Winnaar Sverre Lunde Pedersen had Swings toch wel verrast. “Zo’n goede tijd (6:07.16) had ik niet verwacht. Ik had wel voorspeld dat hij in de prijzen zou rijden. Dat hij Roest en Kramer kon kloppen. Ik had hem eigenlijk al op het EK verwacht. Daar was hij iets minder. Hij toont hier hoe sterk hij is. Het is indrukwekkend wat hij heeft neergezet.”

Sverre Lunde Pedersen.
AP Sverre Lunde Pedersen.

Tsjechische Martina Sablikova pakt op 3.000 meter achttiende wereldtitel

De Tsjechische Martina Sablikova was in Inzell de beste op de 3.000 meter bij de vrouwen. In 3:58.91, een baanrecord, liet ze de Nederlandse Antoinette de Jong (3:59.41) en de Russische Natalia Voronina (3:59.99) achter zich. De Nederlandse titelverdedigster Ireen Wust moest vrede nemen met een vijfde plaats (4:01.45). Voor de 31-jarige Sablikova is het al de achttiende wereldtitel, de vijfde op de 3.000 meter. Die won ze ook al in 2007, 2012, 2015 en 2016. Op het vorige WK, in 2017, moest ze vrede nemen met zilver, achter Wust. 

Photo News2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Pedro Gonzalez

    Ho Vosté neemt ook deel aan de 1000 en 1500 m. Ik hoop voor hem dat hij niet twee keer als laatste eindigt. Hoe belachelijk kunnen onze schaatsers zich nog maken?

  • Pedro Gonzalez

    Hoezo Swings kan niet overtuigen? Dat is toch zijn plek bij wereldkampioenschappen op 5000 m. Wat had men dan gedacht, dat hij op het podium zou staan?