"Yellow Tigers zijn geen Rode Duivels"

BELGA
De Belgische volleybalvrouwen namen de voorbije jaren een hoge vlucht. Ze werden derde op het EK 2013 en klommen op de wereldranking van de 60ste naar de dertiende plaats. "Maar we zijn geen Rode Duivels. Soms verwacht men te veel van ons", zegt bondscoach Gert Vande Broek vlak voor de Europese Spelen in Bakoe, waar hij met zijn Yellow Tigers aan de slag gaat.

"We hebben een korte voorbereiding achter de rug", aldus Vande Broek. "Alle speelsters verdienden immers twee weken rust na een lang seizoen. De Europese Spelen zijn wel belangrijk, net als de World Grand Prix, maar ons hoofddoel blijft het EK (dat in september deels in Antwerpen wordt gespeeld, red.). Daar beginnen we onze voorbereiding op de Olympische Spelen."

Progressie
In Bakoe wil Vande Broek elke speelster progressie zien boeken. "Ik ben niet van plan met een typeploeg aan te treden. We zullen na de eerste twee matchen zien waar we staan en of alle meisjes speeltijd krijgen. Het is ook afwachten of de knie van Lise Van Hecke het houdt. Ze heeft niet veel getraind."

Goede organisatie
Om de kloof met de top verder te dichten, moeten de Yellow Tigers inzetten op een goede organisatie. Daarnaast moeten ze vooral karakter tonen, stelt Vande Broek. "We zijn geen Rode Duivels, vandaag niet en morgen ook niet. We hebben geen Kompany of Hazard. Ook al hebben we een Courtois (Valerie, zus van Thibaut, red.). Niemand behoort tot de absolute wereldtop. Daarom moeten we respect hebben voor wat deze groep al gerealiseerd heeft: top-drie op het EK, dertiende in de wereld. We komen van plaats 60. Alleen Servië kende een snellere opmars. Maar we moeten ook realistisch zijn en beseffen dat we nooit top-vijf zullen halen. De verwachtingen van buitenaf zijn soms te hoog gespannen. De laatste twee jaar hebben we het maximum uit onze mogelijkheden gehaald."

Kwartfinale
België, achtste op de Europese ranking, is in Bakoe ingedeeld in poule A met vijf andere landen. De top-vier stoot door naar de kwartfinales (tegen een ploeg uit poule B). Zaterdag openen de Tigers tegen Italië (nummer 2). De 'Squadra' zakt met een B-ploeg af naar Bakoe, maar blijft een te duchten tegenstander. "We hebben een kans als we goed spelen", gelooft Vande Broek. "De sleutelwedstrijden zijn deze tegen Roemenië (15de) en Azerbeidzjan (12de) als we de tweede ronde willen halen. Turkije (4de) is sterker en van Polen (6de) zijn we het zwarte beest. Zij azen zeker op revanche. Ik zal wel ontgoocheld zijn als we geen kwartfinale halen."