"Slechts zeven van de 2.500 olympiërs zijn openlijk gay"

Ireen Wüst en Sanne van Kerkhof (R) kregen in 2009 een relatie. Inmiddels heeft Wüst met een man verkering.
anp Ireen Wüst en Sanne van Kerkhof (R) kregen in 2009 een relatie. Inmiddels heeft Wüst met een man verkering.
Van de circa 2.500 deelnemers aan de Olympische Winterspelen in Sochi zijn er slechts zeven uit de kast gekomen, onder wie drie Nederlandse sporters. Dat schrijft Outsports.com, een Amerikaanse website over sport en homoseksualiteit.

Dat betekent dat slechts 0,28 procent van de deelnemers openlijk gay is. Opvallend genoeg gaat het om zeven lesbiennes. Behalve de Nederlandsen Ireen Wüst (schaatsen), Sanne van Kerkhof (shorttrack) en Cheryl Maas (snowboarden), gaat het om de Australische snowboardster Belle Brockhoff, de Canadese schaatster Anastasia Bucsis, de Oostenrijkse skiester Daniela Iraschko-Stolz en de Sloveense Barbara Jezersek (cross-country).

De Nieuw-Zeelandse shorttracker Blake Skjellerup had de enige homo op de Spelen kunnen zijn, maar hij liep kwalificatie op het nippertje mis. Outsports vermoedt dat tientallen - wellicht meer dan honderd - olympiërs nog in de kast zitten. Dat is teleurstellend voor homorechtenorganisaties, die hopen dat sporters en politici een statement maken tegen de anti-homowetgeving in Rusland.

Vergrootglas
Het zevental dat wel uit de kast gekomen is, zal onder een vergrootglas liggen in Sochi. Cheryl Maas vestigde gisteren bij de kwalificaties meteen alle aandacht op zich toen ze naar de camera zwaaide. De snowboardster droeg een handschoen met een motief van iets wat leek op een regenboog. Direct werd er gespeculeerd over een statement tegen de Russische regering, maar delegatieleider Maurits Hendriks stelde dat er geen diepere betekenis achter het handgebaar van Maas gezocht diende te worden.

Ireen Wüst.
ANP Ireen Wüst.
Sanne van Kerkhof.
anp Sanne van Kerkhof.
Cheryl Maas.
ANP Cheryl Maas.
Belle Brockhoff.
reuters Belle Brockhoff.
Anastasia Bucsis
ap Anastasia Bucsis
Daniela Iraschko-Stolz.
epa Daniela Iraschko-Stolz.
Barbara Jezersek.
reuters Barbara Jezersek.