"Olympisch marathonkampioen Wanjiru vermoord"

REUTERS
Olympisch marathonkampioen Samuel Wanjiru pleegde in 2011 geen zelfmoord. Zijn overlijden was wel degelijk een misdrijf, zo beweert althans een Keniaanse wetsdokter ruim drie jaar na datum.

Wanjiru overleed op 16 mei 2011. Hij was toen 24 jaar en regerend olympisch kampioen (van Peking 2008). Volgens de officiële versie van de politie stierf Wanjiru nadat hij van het balkon van zijn huis was gesprongen. Kort daarvoor had hij ruzie gemaakt met zijn echtgenote, die hem had betrapt met een andere vrouw.

Maar omdat er zelfs na drie autopsies onduidelijkheid bleef bestaan over de precieze doodsoorzaak, besliste de Keniaanse overheid een bijkomend onderzoek in te stellen. Dokter Moses Njue kwam nu tot de conclusie dat Wanjiru de val van het balkon had overleefd maar daarna is gestorven door een slag op het hoofd met een zwaar voorwerp.

Slag
"De blessures op zijn knieën en handen wijzen erop dat de atleet met het lichaam naar voor is gevallen. Daarna heeft hij op de grond een slag gekregen van een andere persoon", zo getuigde de dokter voor de onderzoekscommissie. Hoe het nu verder moet met het onderzoek en wie eventueel wordt verdacht, is voorlopig onduidelijk.

Samuel Wanjiru was op de Olympische Spelen van 2008 in Peking de eerste Keniaan die goud won op de marathon. Hij is tevens de jongste atleet ooit die vier grote marathons (Peking 2008, Londen 2009, Chicago 2009 en 2010) op zijn naam kon schrijven.

EPA
REUTERS
REUTERS
AP