‘Nipplegate’, ‘left shark’ en ‘een glansoptreden in voor hem onverdachte tijden’: dit zijn de meest spraakmakende halftime-shows van de Super Bowl

De 'Nipplegate': Janet Jackson liet op het einde van haar show tijdens de Super Bowl van 2004 wat meer van zichzelf zien.
REUTERS De 'Nipplegate': Janet Jackson liet op het einde van haar show tijdens de Super Bowl van 2004 wat meer van zichzelf zien.
De Super Bowl mag dan wel het grootste sportevenement van Amerika zijn, jaarlijks kijken ook miljarden fans uit naar de halftime-show. Een muzikaal spektakel dat door de jaren heen alleen maar gegroeid is. De populairste muzikanten worden telkens opgetrommeld om in een klein kwartier het beste van hun repertoire ten berde te brengen. Maar een halftime-show staat ook garant voor controverse. Een overzicht van de meest spraakmakende edities. 

2017: de 'mic drop' van Lady Gaga 

De popster wist haar intrede wel te maken. Lady Gaga begon haar halftime-show op het dak van het stadion waarna ze met behulp van enkele koorden neerdaalde. Nadat ze het beste van zichzelf gaf, sloot Lady Gaga af met een bijhorende 'mic drop'. In al haar euforie gooide de popster haar microfoon in het publiek en maakte vervolgens zelf een sprong. Op een persconferentie vooraf had Gaga haar ‘stunt’ aangekondigd. “Ik liep al met deze plannen rond sinds ik vier was”, zei ze met enige zin voor overdrijving. “Ik weet exact wat ik doe. Voor mij gaat het erom om mensen samen te brengen die dat anders niet zouden doen.”

2015: Katy Perry en de show stelende 'left shark'

In 2015 had Katy Perry een spektakel met acte de présences van Lenny Kravitz en Missy Elliott in gedachten. De ware held zat echter verdoken in een haaienpak. De 'left shark' aan de zijde van Perry pakte uit met zijn eigen dansmoves en werd vooral op social media op groot gejuich onthaald. "Je hebt 'set choreography' en je hebt 'freestyle choreography'", vertelde Bryan Gaw, de man in het haaienpak, achteraf. "Ik zat in een haaienkostuum. Daar is niets cool aan. Dus wat is de andere optie? Ik speel gewoon een ander karakter."

2004: de 'Nipplegate' van Janet Jackson

In 2004 kregen we misschien wel het meest controversiële optreden van de Super Bowl te zien. Janet Jackson zorgde er, net als P Diddy bijvoorbeeld, voor de show en al helemaal wanneer Justin Timberlake op het podium verscheen. Jackson nam de laatste zin van de song 'Rock Your Body' net iets te letterlijk. Wanneer Timberlake de zin "I'll have you naked by the end of this song" had gezongen, trok hij aan het kledingstuk van Jackson. Prompt verscheen haar tepel en dat werd door de Amerikaanse media als 'Nipplegate' bestempeld. Ingestudeerd uiteraard. Zo’n half miljoen (!) tv-kijkers waren zo geshockeerd dat ze een klacht indienden bij de Amerikaanse televisiewaakhond, de Federal Communications Commission. Sinds het beruchte incident werd de halftime-show met wat vertraging uitgezonden, om zulke situaties te voorkomen.

Dat doen we niet nog eens”, liet Timberlake begin 2018 weten toen hij na veertien jaar opnieuw aan de beurt was. “Het is destijds gebeurd. Ik kan het niet meer terugdraaien, maar er wel van leren.”

2002: U2 met 9/11 in het achterhoofd

'Glitter and glamour' moest tijdens de editie van 2002 even plaatsmaken voor soberheid. De Amerikanen waren de aanslagen op het World Trade Center op 11 september 2001 uiteraard nog niet vergeten. U2 mocht een mooi eerbetoon brengen aan de slachtoffers. Een opzet waar Bono en co met brio in slaagden. “De beste halftime-show ooit op de Super Bowl. Dit was precies wat veel mensen in deze donkere dagen nodig hadden”, klonk het lyrisch in de Amerikaanse media.

1993: glansprestatie van Michael Jackson

Als een geboren entertainer pakte Michael Jackson begin 1993 alles en iedereen in. Uiteraard met zijn onwaarschijnlijke dansmoves en daar smulden de fans in het stadion met volle tuigen van. Nuance: de megaster bracht zijn optreden op de Super Bowl in toen voor hem nog onverdachte tijden. Enkele maanden later zou er rond Jackson een schandaal van kindermisbruik losbarsten. Zijn reputatie was zwaar aangetast, Jackson zou nooit meer zijn opwachting (mogen) maken in de halftime-show.

2018: de ‘comeback’ van Justin Timberlake

Veertien jaar na zijn schandaaloptreden met Janet Jackson mocht Justin Timberlake opnieuw zijn opwachting maken tijdens de halftime-show. De zanger begon de show backstage, waar een club was nagebouwd. Daarna kwam Timberlake het veld op met het nummer ‘Rock Your Body’, de song waarmee hij in 2004 de Nipplegate-rel veroorzaakte. Incidenten vielen er dit keer niet te noteren.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Chris JACOBS

    De beste show was ongetwijfeld die van Prince, daar zat echt alles in , in de regen klonk purper Rian nog beter als anders , pure magie

  • Dirk Coppens

    En dan vermelden jullie niet eens de meest epische halftime ooit Verkozen tot de BEST EVER Die van 2007