"MMA-vechter droeg zege op aan Merah en Abdeslam"

Kos
Opschudding afgelopen zaterdag tijdens de MMA 'Fight Night' in het casino van het Zwitserse Montreux. Daar waren volgens het Zwitserse '20minutes.ch' meer dan 1.000 toeschouwers getuige van hoe ene Magomed Guekhaiev na zijn gewonnen wedstrijd prompt de micro overnam en vervolgens iedereen met verstomming sloeg.

Het gevecht van Guekhaiev, een Fransman, stond op die 'Fight Night' als derde (van de negen) geprogrammeerd. Nadat hij had afgerekend met Michel Achille, een 32-jarige Zwitser, en de presentator de avond verder aan elkaar wilde praten, greep Guekhaiev prompt de micro om vervolgens herhaaldelijke keren "Allahu akbar" door de zaal te roepen - waarop de toeschouwers hem naar verluidt trakteerden op heel wat boegeroep. "Dat betekent: God is de grootste", trachtte Jean-François Collet, de organisator van het evenement, achteraf nog wat duiding te geven. "Voetballers dragen of maken toch ook vaak een kruis?", was hij zich blijkbaar van geen kwaad bewust. Andere getuigen hadden de daden van Guekhaiev dan weer helemaal anders opgevat...

Mohamed en Salah
"Nadat hij zijn trainer bedankte, droeg die kerel zijn zege op aan zijn broeders in Toulouse en in de wereld, en aan Mohamed en Salah", zo vertelt Julien, die aanwezig was in het publiek. "Ik ben ervan overtuigd dat het duidelijk een verwijzing was naar terroristen Mohamed Merah en Salah Abdeslam", klonk het verder in die getuigenis. Mohamed Merah was de man die in maart 2012 op drie verschillende plaatsen een bloedbad aanrichtte in Toulouse, Salah Abdeslam was samen met zijn broer Brahim betrokken bij de aanslagen in Parijs van november 2015.

"Oproep tot jihad"
"Nadien sprak hij de aanwezigen toe in het Arabisch", gaat Halbat, een andere getuige, verder tegenover het Zwitserse medium. "Een Marokkaanse vriendin heeft heel zijn discours kunnen begrijpen. Ze kon niet vatten dat hij zomaar mocht propaganderen. Het is shockerend." David, nog een andere getuige, windt er eveneens geen doekjes om. "Dit is gewoon een oproep tot jihad. Het is ontoelaatbaar, zeker in Zwitserland, in een sportief kader", klonk het bij hem. Guekhaiev zelf was tot dusver níet bereikbaar om zijn versie van de feiten te geven.