#MeToo ook bij gouden olympiërs in het turnen: "Dat 'monster' heeft me op mijn vijftiende aangerand"

Tatiana Gutsu en Vitaly Scherbo.
rv Tatiana Gutsu en Vitaly Scherbo.
#MeToo breidt zich ook uit naar de sport. 27 jaar na datum, stelt een gouden olympische gymnaste dat ze verkracht is geweest door een collega-olympische kampioen. Ook de 21-jarige McKayla Maroney liet via Twitter weten dat ze zeven jaar lang misbruikt werd door een osteopaat van de Amerikaanse turnploeg, zelfs tot de dag voor ze op de Spelen in London goud pakte in de landenmeerkamp.

Op Facebook vertelt ze haar verhaal, de Oekraïense Tatiana Gutsu. Winnares van het goud op de Olympische Spelen van Barcelona in 1992, toen ze als 15-jarige de finale van het all-round won. Een jaar eerder werd ze echter aangerand door de legendarische gymnast Vitaly Scherbo tijdens een internationale competitie. Scherbo is een Wit-Rus, maar in die tijd trainden ze in hun jeugd samen onder de vlag van de Sovjet-Unie. "Nu ben ik dapper, na 27 jaar", begint de nu 41-jarige Gutsu haar post. "... Vitaly Scherbo die me verkracht heeft in Stuttgart. Het monster dat me al die jaren lang in m'n eigen gevangenis heeft opgesloten. Ik weet dat je je nu wel zal verdedigen. Maar weet dat mijn details sterker zijn dan jouw woorden. Ik ben nu sterker dan ooit, je zal me niet meer neerkrijgen."

rv

De veelbelovende carrièrestart van Gutsu kende na die Spelen van 1992 geen vervolg. Ze stopte snel met de sport en verhuisde naar Amerika. Terwijl de ster van Scherbo alleen maar feller blonk, nadat hij Barcelona verliet als de meest gelauwerde deelnemer. Negentien medailles won hij toen, waarvan zes gouden stuks waaronder ook het all-round. Nadien won hij ook de WK's van 1993 en 1995, om in 1996 op de Spelen van Atlanta zijn carrière te beëindigen met vier keer brons. Momenteel leidt hij in Amerika, waar hij ook woont, een turnschool in Las Vegas. Ook Gutsu heeft haar eigen school in Michigan.

Tatiana Gutsu, toen en nu.
rv Tatiana Gutsu, toen en nu.

Gutsu sluit zich zo aan bij de duizenden andere slachtoffers van seksueel geweld die via de #MeToo-campagne op sociale media hun aanranders te kijk zetten. Ze wijst ook met beschuldigende vinger naar haar Oekraïense ploegmaats Tatyana Toropova en Rustam Sharipov die het allemaal lieten gebeuren. "Tatyana, ik dacht dat je een vriendin was. Maar nu moet ik je 'bedanken' om er niet voor mij geweest te zijn wanneer ik je het meest nodig had. Wanneer je voor mij en de rechten van ons, vrouwen, moest vechten. Een nee had toen ook een nee moeten betekenen. Je was erbij, je hebt alles gehoord, maar toch liet je hem doen... Rustam Sharipov, bedankt om je vriend Vitaly beschermd te hebben en een klein meisje van 15 aan haar lot over te hebben gelaten."

Na de Spelen van Atlanta in 1996 waar hij goud won op de brug met gelijke leggers, trok Sharipov naar Australië om er zich te laten domiciliëren, in de hoop te kunnen meedoen aan de Olympische Spelen van 2000 in Sydney. Maar in 1997 trok hij al terug naar Oekraïne, om in 2011 ingehuurd te worden als turnleraar van een universiteitsteam in Ohio.

Van l naar r: Shannon Miller, Tatiana Gutsu en Lavinia Miloscovici op het olympische all-round turnpodium van Barcelona 1992.
rv Van l naar r: Shannon Miller, Tatiana Gutsu en Lavinia Miloscovici op het olympische all-round turnpodium van Barcelona 1992.

McKayla Maroney

Ook de Amerikaanse McKayla Maroney, die goud won in Londen in de landenmeerkamp, plaatste haar verhaal op Twitter. Zij werd zeven jaar lang misbruikt door Larry Nassar, een osteopaat van de Amerikaanse turnploeg, zelfs tot de dag voor ze op de Spelen die gouden medaille behaalde.
"Dit gebeurt niet enkel in Hollywood", schreef Maroney. "Overal waar er een machtsverhouding is, lijkt er een kans op misbruik." 

De osteopaat vertelde de turnster op 13-jarige leeftijd dat hij haar een 'speciale behandeling' zou geven die hij al dertig jaar lang aan patiënten toediende. "Het misbruik eindigde pas toen ik gestopt ben. Hij vond altijd wel een moment om mij te 'behandelen'. Het gebeurde zelfs voor ik goud won met de ploeg en ik zelf zilver won."

ap

"De engste nacht was toen ik 15 jaar oud was. Na een hele dag en nacht vliegen gaf hij mij een slaappil en toen we alleen waren in mijn kamer gaf hij mij een 'behandeling'. Ik dacht dat ik ging sterven die avond", vertelt de turnster openhartig.

De Amerikaanse turnster staat niet alleen met haar verhaal. Nassar wordt ervan beschuldigd tientallen andere meisjes te hebben misbruikt, zowel binnen de turnwereld als aan de kliniek van Michigan State University waar hij werkte. Meer dan 125 vrouwen hebben klacht tegen hem ingediend. Ook daar vond het misbruik plaats onder het mom van een medische behandeling. Afgelopen zomer - lang voor het uitbreken van de zaak Weinstein - werd Nassar door olympisch kampioene Aly Raisman helemaal afgemaakt. "Die man is een monster", klonk het.
4 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Jeanne Delvoy

  Inderdaad ,het is afgrijselijk de reacties van sommige hier.Wat vrouwen ook doen, ze moeten het tweemaal zo goed doen als mannen om half zo goed beschouwd te worden. Gelukkig is dat niet moeilijk

 • Kristof Berte

  De reacties hier tonen aan dat we nog een lange weg te gaan hebben.

 • Peter Buyck

  In een andere krant staat dat ze ondanks de verkrachting de sag daarop goud won... ik vind dit bij de haren getrokken... alsof grensoverschrijdend gedrag claimen een statussymbool is...

 • Bart De Win

  Overal gebeurd het, ook in bedrijven. Ik heb meerdere voorbeelden waar het scheef loopt en waar managers zich niet kunnen inhouden en waar alles ook weggelachen wordt door de bazen.