"Internationale zwemfederatie maakt einde aan schorsing Efimova"

AP
De internationale zwemfederatie (FINA) heeft volgens de Russische zwemcoach Sergei Kolmogorov de voorlopige schorsing van Yulia Efimova opgeheven. De Russische zwemster kreeg die sanctie in maart wegens een "mogelijke inbreuk op de dopingregels". "De FINA moet nog een definitieve beslissing nemen over Efimova, maar ik denk dat de zaken in de goede richting evolueren", aldus Kolmogorov.

De 24-jarige Efimova werd medio maart voorlopig geschorst nadat ze betrapt was op het gebruik van meldonium, een medicijn dat sinds januari van dit jaar op de verboden lijst van het Wereldantidopingagentschap (WADA) staat. De Russin gaf toe voor januari meldonium gebruikt te hebben omwille van medische redenen.

In april kondigde het WADA aan dat atleten die positief testten op meldonium zouden kunnen ontsnappen aan een schorsing. Het is immers onmogelijk te achterhalen hoe lang het product in het lichaam aanwezig blijft.

De bronzen medaille van de Olympische Spelen in Londen (op 200 meter schoolslag) en viervoudig wereldkampioene liep in maart voor de tweede keer tegen de lamp. Ze zat al eens een schorsing van zestien maanden uit nadat sporen van een steroïde in haar urine waren teruggevonden.