“Ik wou dat ik kon zeggen wat ik eigenlijk denk”: Biles misnoegd na voorstel schadevergoeding voor slachtoffers van seksueel misbruik door teamdokter

Simone Biles
Getty Images Simone Biles
1.074.180 euro, dat is het verschil in schadevergoeding die de slachtoffers van het misbruik van dokter Larry Nassar mogelijk ontvangen. De Amerikaanse gymnastiekfederatie wil een onderscheid maken tussen turnsters die voor de Verenigde Staten hebben deelgenomen aan de Olympische Spelen of wereldkampioenschappen en andere slachtoffers van Nassar. Dat lieten ze weten in een voorgestelde schikking.

Simone Biles, Aly Raisman, Gabby Douglas,... de lijst van Amerikaanse topturnsters die seksueel misbruikt zijn door de olympische en nationale teamdokter Larry Nassar is verschrikkelijk lang. Het zijn niet enkel die grote namen die de lusten van Nassar moesten ondergaan. De dokter gaf toe in zowat 30 jaar tijd meer dan 200 personen, waaronder veel turnsters, seksueel te hebben misbruikt. In december 2017 werd hij voor die daden veroordeeld tot 175 jaar cel. 

In een openbare verklaring doet de Amerikaanse gymnastiekfederatie een voorstel voor een schadevergoeding. Dat voorstel houdt in dat de meisjes die voor de Verenigde Staten uitkwamen op de Olympische Spelen, wereldkampioenschappen of andere nationale ploegevenementen, en misbruikt werden door Nassar, een vergoeding zouden krijgen van 1,15 miljoen euro. De andere slachtoffers zouden slechts 75.820 euro ontvangen. Een enorm verschil. 

Het Amerikaanse turnteam op de Olympische Spelen in 2016. Verschillende meisjes uit het team werden misbruikt door hun dokter Larry Nassar.
Het Amerikaanse turnteam op de Olympische Spelen in 2016. Verschillende meisjes uit het team werden misbruikt door hun dokter Larry Nassar.

De federatie vraagt ook om geen verdere actie te ondernemen tegen hun voormalige CEO Steve Penny, het Olympisch en Paralympisch Comité van de Verenigde Staten en coördinators van het nationale gymnastiekteam Bella en Martha Karolyi. Er wordt aangehouden dat ze niet op de hoogte waren van Nassars daden. Ondanks de vele klachten die meisjes in de loop van de jaren indienden. Verschillende turnsters hebben in hun getuigenissen ook verteld dat ze zijn misbruikt door Nassar op de trainingskampen die werden geleid door de Karolyi’s.  

Olympisch kampioene Simone Biles gaat dan ook helemaal niet akkoord met het voorstel van de Amerikaanse gymnastiekfederatie. “Ik wou dat ik kon zeggen wat ik eigenlijk denk... maar ik zal beginnen met: ik kan dit niet geloven”. Zo klinkt de reactie van Biles op Twitter.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Michael Vandamme

    Dus iemand die misbruikt is maar minder goed kon turnen is ook minder waard in alles voor hun.

  • Ludo Hermans

    De schadevergoeding zal altijd afhangen van hoe hoog je op de gekende ladder staat!