“‘Dream Crazier?’ Tot ik een baby wou”: vrouwelijke atletes halen hard uit naar Nike

Alysia Montano, die in 2014 als de ‘zwangere loopster’ door het leven ging.
Getty Images Alysia Montano, die in 2014 als de ‘zwangere loopster’ door het leven ging.
‘Dream Crazier’, is een van de slogans van Nike. Tot je zwanger bent, zo blijkt. In een schandaal waarbij vrouwelijke atletes de sportgigant ervan beschuldigen zwangere atletes minder te betalen, geeft Nike de prestatiegerichte contracten toe.

Het zijn de Amerikaanse loopsters Alysia Montano, Phoebe Wright en Kara Goucher die de kat de bel aanbinden. In de New York Times klagen ze de politiek van Nike rond zwangere atletes aan. Montano (33), die in 2014 acht maanden ver in haar zwangerschap nog een Amerikaans kampioenschap liep op de 800 meter, claimt dat ze gedwongen werd te trainen met een brace rond haar buik en dat ze in China verplicht was moedermelk in te voeren.

Goucher (40) van haar kant zegt dat ze voor de zware keuze stond om bij haar ziek zoontje te blijven, of een halve marathon te lopen drie maanden na de bevalling. “Mentaal en fysiek was dat verschrikkelijk zwaar, zowel voor mezelf als voor mijn kind”, aldus Goucher. “Zo snel terugkeren in competitie, is een slechte keuze gebleken. Als ik er nu op terugkijk en zie dat ik niet de moeder ben geweest die ik altijd wou zijn, is dat zelfs hemeltergend.” Goucher liep zeven maanden na de bevalling ook de befaamde marathon van Boston, wat haar opzadelde met een chronische heupblessure. “Het voelde aan alsof ik mijn zoontje in het ziekenhuis moest achterlaten. Gewoon om meteen weer naar buiten te gaan en te moeten lopen, in plaats van bij hem te zijn zoals elke normale moeder. Dat vergeef ik mezelf nooit.”

Montano op de bewuste Amerikaanse kampioenschappen in 2014.
Getty Images Montano op de bewuste Amerikaanse kampioenschappen in 2014.

Ook Wright (30) windt er geen doekjes om: “Zwanger raken is voor een vrouwelijke atlete als een ‘kiss of death’”. Vrij vertaald het einde van de carrière. “Ik zou het Nike nooit meer zeggen mocht ik zwanger zijn.”

Uitzonderingen

Nike verdedigt zich door te stellen dat het fier is sponsor te zijn van duizenden vrouwelijke atleten, maar dat het een “gangbare praktijk in de industrie” is dat er in contracten “prestatiegerichte clausules staan die de atleet financieel kunnen treffen”. Het merk geeft wel toe dat er in het verleden uitzonderingsmaatregelen werden toegestaan, naargelang de sport. “Maar sinds 2018 hebben we een standaard aanpak voor elke sport zodat vrouwelijke atletes niet meer financieel gestraft worden omdat ze zwanger zijn.” Maar in een door de New York Times bemachtigd contract van Nike uit 2019, blijkt dat er nog steeds een clausule staat waarbij de sponsorgelden kunnen afnemen wanneer atletes om “eender welke reden” minder presteren. 

Asics, een concurrent van Nike, zegt dat het zijn politiek is atletes die zwanger zijn of een kind op de wereld gezet hebben, volledig te blijven doorbetalen.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Laurent Van De Velde

    Is toch normaal? Het enige wat die vrouwen nu doen is Nike waakzamer maken voor welke vrouwen ze sponseren in de toekomst.

  • Jan Marens

    Je kiest er uiteindelijk zelf voor. Je kan thuis blijven en iets minder geld verdienen

  • Wouter Van de Walle

    Nike komt mooi in het nieuws.. In Gent moet 1 van de beste sportzaken helemaal herbouwen anders wil Nike hen de nieuwste Nike's niet meer leveren.. Triestig