"Doping is als autorijden: je rijdt te snel, betaalt de boete en daarna rij je verder"

GETTY

Yuliya Efimova heeft op het WK zwemmen in Kazan voor opschudding gezorgd met een uitspraak over dopingpraktijken. De Russische veroverde gisteren goud op de 100 meter schoolslag na een dopingschorsing van zestien maanden, die in februari afliep. Toen ze in een tv-interview een vraag kreeg over haar dopingverleden, minimaliseerde Efimova het feit dat ze vroeger van de dopingpot had gesnoept. "Ik vergelijk doping met autorijden", antwoordde de Russische blondine. "Wanneer je te snel rijdt, betaal je de boete en daarna rij je gewoon verder."

De krasse uitspraak van Efimova leidde tot zure oprispingen bij haar concurrentes. "Nu heb ik helemaal elk respect voor haar verloren", zei de Litouwse Ruta Meilutyte, die op de 100 meter schoolslag zilver veroverde na Efimova.

De Wereldzwembond (FINA) legde Efimova vorig jaar in mei een dopingschorsing op voor zestien maanden. De Russische werd in oktober 2013 betrapt op het gebruik van de verboden steroïde dehydroepiandrosteron (DHEA). Omdat haar schorsing met terugwerkende kracht inging op 31 oktober 2013, kon ze deelnemen aan het WK zwemmen in eigen land.

EPA
GETTY
REUTERS
PHOTO_NEWS
AP