“De hel wacht op jullie, toon berouw!”: miljoenencontract van rugbyer ontbonden na homofobe uitlatingen

Action Images via Reuters
De Australische rugbyspeler Israel Folau heeft zijn homofobe uitlatingen moeten bekopen met ontslag. Een onafhankelijke commissie besloot na een hoorzitting dat de Australische rugbybond het miljoenencontract van Folau mag ontbinden. De international van de 'Wallabies' was bij de bond tot 2022 verzekerd van een salaris van omgerekend zo'n 2,5 miljoen euro.

Folau (30) publiceerde vorige maand op Instagram een bericht waarin hij "dronkaards, homoseksuelen, overspeligen, leugenaars, hoerenlopers, dieven, atheïsten en heidenen" waarschuwde. "De hel wacht op jullie, toon berouw!", schreef de Australiër, een strenggelovige christen die vorig jaar ook al negatieve berichten over homo's op sociale media plaatste.

Destijds kwam Folau ermee weg. De bond hield het bij een waarschuwing, maar vertelde de rugbyspeler toen wel dat hij zijn toon moest matigen. In april publiceerde hij echter opnieuw een controversieel bericht. "De bond heeft hier niet zelf voor gekozen, maar we kunnen niet anders dan het contract ontbinden", zegt directeur Raelene Castle. "Israel is een geweldige rugbyer en we vinden het jammer dat we zo'n speler kwijtraken, maar we houden ons vast aan onze gedragscode."

Folau zegt in een verklaring "verdrietig" te zijn door de uitkomst van de zaak. "Als Australiërs zijn we geboren met bepaalde rechten, waaronder het recht op vrijheid van religie en de vrijheid van meningsuiting. Als christen zie ik het als mijn plicht om het woord van God te verspreiden. Mijn religieuze overtuigingen zouden het spelen voor mijn land en club niet in de weg moeten staan." De 73-voudig international raakte door alle ophef ook al wat persoonlijke sponsors kwijt.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Marc Rooms

    dikke zever. hij mag toch uitkomen voor zijn mening of niet soms. Het is niet omdat 50 pct met een regenboog vlag zwaait dat iedereen het ermee moet eens zijn.

  • Mike Hoekstra

    Geloof haalt het slechtste in de mens naar boven. Eender welk geloof.

  • DAVID VAN LAER

    Discriminatie hier wordt iemand gestraft omdat hij de meerderheid van de mensen niet volgt. Als hij niet voor zijn eigen overtuiging mag uitkomen maar iemand die tegenover gesteld denkt wel, is er maar één conclusie discriminatie tov de persoon die het niet eens is maar moet zwijgen. Dat theologen zich daar maar eens over buigen. Trouwens in de Bijbel staat wat deze man verkondigd dus wordt zijn geloofsovertuiging ook nog eens aangevallen en die is christelijk!!!