"DDR hield topturnsters bewust klein met anabolica en liet ze later weer groeien met preparaat van lijken"

EPA
Topturnsters door middel van anabolica bewust klein houden en ze op het einde van hun carrière behandelen met groeihormoon afkomstig van lijken. Het blijken de schrijnende praktijken geweest te zijn van de voormalige DDR, in de jaren '70 en '80 een wereldmacht in de sport. De Duitse dopingexpert Werner Franke heeft bij het openbaar ministerie in Berlijn om die reden enkele gewezen sportartsen uit het vroegere Oost-Duitsland aangeklaagd wegens slagen en verwondingen.

Aanleiding voor de strafklacht van Franke is het intrieste verhaal van Heike M. uit Berlijn in het Duitse magazine Der Spiegel. De thans 52-jarige vrouw behoorde tot de turnselectie van de DDR voor de Olympische Spelen van 1980 in Moskou. De dag van vandaag kampt ze met allerlei ziektes en wil ze zich door een rechtbank in Cottbus als zwaar gehandicapt laten erkennen.

Anabolica
De oorzaak van alle lichamelijke leed zou terug te brengen zijn tot de jaren waarin Heike M. aan topturnen deed. Volgens Der Spiegel kregen DDR-turnsters als teenager steevast anabolica toegediend. "Om hun lichaam belastbaarder te maken, maar vooral om de meisjes bewust klein te houden", beweert Franke. Zo mogelijk nog schokkender is wat er met de topatletes op het einde van hun carrière gebeurde. Om ze alsnog tot 'normale' proporties te laten uitgroeien, kregen de meisjes het groeihormoon Sotropin ingespoten. Een preparaat dat nota bene uit de bijnieren van Russische lijken afkomstig bleek te zijn.

Tien centimeter
In het medische dossier van Heike M. vond Franke terug dat het meisje dergelijke behandeling had ondergaan in het Saksische Kreischa. Cynisch genoeg, met succes. In amper tien maanden tijd groeide Heike M. liefst tien centimeter. "Met het injecteren van zulk preparaat in een ander lichaam zijn bijwerkingen door zware verontreiniging een logisch gevolg", aldus Franke. Volgens de gerenommeerde dopingexpert kan de behandeling, naast tal van lichamelijke letsels, leiden tot dementie en de ziekte van Creutzfeldt-Jakob, beter bekend als de gekkekoeienziekte.

Heike M. moest haar turncarrière door overmatig blessureleed vroegtijdig stopzetten. Anno 2015 gaat de vrouw gehandicapt door het leven.