"Commissie moet onafhankelijk oordeel vellen over Pistorius"

AP
Het kan nog wel even duren voordat er duidelijkheid komt over de voorlopige vrijlating van Oscar Pistorius. De commissie die over dergelijke beslissingen gaat, heeft tot vier maanden de tijd om zich over de vervroegde vrijlating van Pistorius te buigen, meldde een woordvoerder van het Ministerie van Justitie vandaag aan Reuters.

De paralympische atleet zou morgen naar huis mogen om daar de rest van zijn gevangenisstraf van vijf jaar uit te zitten. De Zuid-Afrikaanse minister Michael Masutha van justitie maakte gisteren echter bekend dat Pistorius toch in de cel moet blijven omdat hij van mening is dat die beslissing te snel genomen is. "Het is nu aan de commissie om hier een onafhankelijk oordeel over te vellen."

De 28-jarige 'Blade Runner' kreeg de straf voor het doodschieten van zijn vriendin Reeva Steenkamp. Hij schoot haar in 2013 op Valentijnsdag door de deur van de badkamer heen dood. Zelf heeft hij altijd verklaard dat hij dacht dat er een inbreker in de badkamer was. De rechter achtte hem schuldig aan dood door schuld. Het Openbaar Ministerie in Zuid-Afrika ging in beroep tegen het vonnis omdat het van mening is dat Pistorius met voorbedachte rade schoot. Het hoger beroep dient in november.