"Bouwvakker doodde Wit-Russische atlete omdat ze relatie wilde beëindigen"

AP
De moord op de Wit-Russische atlete Julia Balykina lijkt opgehelderd. Volgens het gerecht in Minsk heeft Dmitry V., een 28-jarige bouwvakker, de 31-jarige sprintster om het leven gebracht. De man zou de atlete hebben gedood omdat ze een einde wilde maken aan hun relatie.

"De moordenaar van Julia Balykina is een bouwvakker die reparaties heeft uitgevoerd aan haar woning", zegt Ihar Shunewich, Wit-Russisch minister van Binnenlandse Zaken. "Hij heeft haar gedood tijdens een ruzie. De vrouw wilde namelijk hun relatie beëindigen en daar kon de dader niet mee leven."

Gsm-signaal
Bronnen dicht bij het gerecht beweren dat Dmitry V. er al meermaals mee had gedreigd de vrouw "iets aan te doen waardoor hij in de gevangenis zou belanden, als ze hem zou verlaten". De politie kon de man op het spoor komen dankzij zijn gsm-signaal. De dader zou zijn vriendin ook meermaals bedrogen hebben. "Hij verspilde haar geld, maar maakte haar wijs dat hij het had geleend aan enkele vrienden", zegt een vriend van het slachtoffer. "Toen we zijn leugens konden doorprikken, hebben we alle contact met hem verbroken."

Plasticfolie
Het lichaam van Balykina werd dinsdag teruggevonden in een bos nabij de Wit-Russische hoofdstad Minsk. De atlete was sinds 28 oktober vermist. Haar lichaam was in plasticfolie gewikkeld en zorgvuldig bedekt met mos. Welke straf de dader boven het hoofd hangt, is nog niet geweten. Wit-Rusland is het enige Europese land dat de doodstraf nog uitvoert.

Balykina kroonde zich in haar carrière meermaals tot Wit-Russisch kampioene op de 100 meter. Ze trad ook aan op de Olympische Spelen van 2012 in Londen, waar ze deelnam aan de 100 en 4x100 meter. In 2013 werd ze twee jaar geschorst wegens dopinggebruik.