Belgische turnsters pakken zilver in landencompetitie

Tomas Sisk
De Belgische turnsters Nina Derwael, Julie Meyers (allebei TK Sta Paraat-P.H.H. Hasselt) en Axelle Klinckaert (GymMAX) hebben op het Europees Jeugd en Olympisch Festival (EJOF) in het Georgische Tbilisi een zilveren medaille veroverd in de landencompetitie.

De competitie over vier toestellen (brug met ongelijke leggers, sprong, balk en grond) werd gewonnen door Rusland, dat 112.900 punten verzamelde. België werd knap tweede met 111.750 punten, Duitsland vervolledigde het podium (107.700 ptn).

3-3-2-principe
De meisjes turnden (net zoals de jongens) volgens het 3-3-2-principe. Dit betekent dat drie gymnasten deel uitmaakten van het team, ze alle drie turnden aan alle toestellen en dat de beste twee scores telden voor het teamresultaat. Op de balk en de grondoefening zetten Derwael en Klinckaert het beste teamresultaat neer.

Zeven individuele finales
Naast hun knappe tweede plaats bereikten de Belgen ook nog zeven individuele finales. Derwael heeft haar ticket voor de balk-, grond-, ongelijke leggers- en allroundfinale beet, Klinckaert neemt nog deel aan drie finales (grond, balk en allround).

Brons voor Tinck op 3.000 m
De zilveren plak van de gymnastes is de tweede Belgische medaille op dit EJOF, na het brons van Justine Tinck van gisteren op de 3.000m. Het EJOF is een olympische competitie voor jonge Europese topsporters tot 18 jaar, die om de twee jaar gehouden wordt in een niet-olympisch jaar.