Exclusief voor abonnees

Ketonen: de superbrandstof van kampioenen is aan een steile opmars bezig

Het regent pijpenstelen in de Ronde van Yorkshire. Renners hebben twee à drie dosissen ketonen nodig per wedstrijd.
Photo News Het regent pijpenstelen in de Ronde van Yorkshire. Renners hebben twee à drie dosissen ketonen nodig per wedstrijd.
Het slagveld in het Midden-Oosten hebben ze niet gehaald, maar in de topsport zijn de ketonen aan een steile opgang bezig. Leuvens onderzoek bewijst als eerste de weldaden van deze superbrandstof.

Op de site van de Britse Journal of Physiology verscheen deze week een artikel getiteld ‘Ketone ester supplementation blunts overreaching symptoms during endurance training overload’. Een omstandige, ongetwijfeld wetenschappelijk veel meer verantwoorde formulering dan deze: ketonen helpen wel degelijk de prestaties te verbeteren.

Het onderzoek in het artikel dateert van vorig jaar en is onderwerp van het doctoraat van Chiel Poffé aan de KU Leuven. Geen toeval, die Leuvense connectie. Promotor van het doctoraat, professor Peter Hespel, was de eerste in België en een van de eersten in de wereld die buiten Groot-Brittannië aan de slag ging met ketonen, het meest exclusieve voedingssupplement in de topsport.

Je hebt 9% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis42 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • eric maier

  Ketonen, en het flutonderzoek van de KU Leuven. 15% winst, dat is 2.4 keer zoveel als een topatleet met de perfecte fysieke eigenschappen en een lading epo. Armstrong wint dan 12x TDF Veel onderzoeken die al lang lopen in oa de USA - waar ze ver voor staan - tonen vooral aan dat een effectief werkende dosis vooral zeer toxisch is en orgaanschade kan geven. De maximale toepasbare dosis halen niks uit. Het is training en mentale motivatie dat verbetering geeft bleek uit de groep die placebo innam

 • Dirk Brouns

  Is doping oneerlijk ? Iemand met aanleg wil ook gewoon zeggen dat zijn genen toevallig de juiste combinatie hebben zodat zijn lichaam efficiënter is bij het sporten. Wat met genetische modificatie ? Wat met die loopster die niet meer mag meedoen omdat ze van NATURE een afwijking heeft waardoor ze veel testosteron aanmaakt. Je kunt het zien als een talent dat ze gekregen heeft. Een Keniaan heeft gemiddeld ook lichtere kuiten waardoor ze altijd sneller zullen zijn bij loopwedstrijden ...

 • Johan Vercarre

  Regenen ? Eerder sneeuwen zou ik zeggen !

 • Johan Maddens

  Indien het prestatie verbeterend werkt , renners die het nog niet gebruiken zijn dan hun prijzen afgesnoept .Wat een eerlijke sport !

 • Jo Vans

  In Holland weet men dit al langer.