Kelderman onttroont Dumoulin op NK tijdrijden

PHOTO_NEWS
Wilco Kelderman heeft verrassend de Nederlandse titel op de tijdrit veroverd. De 24-jarige renner van LottoNL-Jumbo reed verreweg de beste tijd op de 54 km lange omloop in Emmen en onttroonde zo topfavoriet Tom Dumoulin, die niet eens op het podium eindigde.

Kelderman was 42 seconden sneller dan nummer twee Rick Flens, eveneens van LottoNL-Jumbo. Hun ploegmaat Jos van Emden eindigde als derde. Titelverdediger Dumoulin eindigde op vijf seconden van Van Emden als vierde.

Kelderman had de zege niet zien aankomen. "Dit komt voor mij heel onverwacht. Dumoulin staat normaal gesproken een stapje boven ons op dit onderdeel. Vandaag had hij duidelijk een mindere dag, terwijl ik heel goed uit een trainingskamp in de Alpen blijk te zijn gekomen."

Dumoulin erkende dat hij nog niet helemaal hersteld was van zijn inspanningen in de Ronde van Zwitserland, waar hij beide tijdritten won en zondag als derde in het klassement eindigde. "Ik voelde het al wel, maar hoopte dat ik op 95 procent ook in staat was om te winnen. Dat was dit keer niet genoeg. Je ziet dat ook anderen stappen blijven maken op dit onderdeel. Voor mijn ambities voor de proloog van de Tour is in principe niets verloren. Het devies is nu veel rusten."

Voor Kelderman, in 2011 Nederlands kampioen tijdrijden bij de beloften, was het de eerste zege van het seizoen.