Katinka Hosszu sticht nieuwe vereniging als reactie op FINA

Katinka Hosszu
photo_news Katinka Hosszu
De Hongaarse topzwemster Katinka Hosszu gaat een internationale vereniging van zwemmers leiden die tegenwerk moet bieden aan de Internationale Zwembond (FINA). Dat heeft de drievoudig olympisch kampioene van de Spelen in Rio bekendgemaakt. Op de lijst van stichtende leden die Hosszu op sociale media geplaatst heeft staat Pieter Timmers.

"We willen dat alle zwemmers als gelijkwaardig beschouwd worden", schrijft Hosszu. "We hopen dat de leden van de FINA met ons aan tafel komen zitten en luisteren naar de mening van professionele zwemmers die ook inspraak willen hebben in belangrijke beslissingen over de toekomst van hun sport."

De Global Association of Professional Swimmers (GAPS), zoals de pas opgerichte vereniging officieel heet, vertegenwoordigt zwemmers uit alle hoeken van de wereld. Op een dertigkoppige lijst van stichtende leden staan vijftien olympische kampioenen, onder wie de Japanner Hagino Koszuke, de Zweedse Sarah Sjostrom en de Amerikanen Katie Meili en Conor Dwyer. Pieter Timmers, olympisch vicekampioen op de 100 meter vrije slag in Rio, is de enige Belg op de lijst.

Hosszu bekritiseerde afgelopen maand fel de FINA, nadat die beslist had om het aantal wedstrijden waaraan zwemmers mogen deelnemen op een wereldbekermanche te beperken tot vier. Volgens de 28-jarige Hongaarse zou deze nieuwe regel nefast blijken voor de professionele zwemmers die, op enkele toppers na, moeite hebben om te leven van hun sport.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.