Joshua pakt vierde bokstitel en is hongerig naar meer: "Haal Wilder in de ring en ik sla hem buiten westen"

De Britse bokser Anthony Joshua na zijn overwinning tegen de Nieuw-Zeelander Joseph Parker.
EPA De Britse bokser Anthony Joshua na zijn overwinning tegen de Nieuw-Zeelander Joseph Parker.
De 28-jarige Anthony Joshua heeft de 26-jarige Joseph Parker zijn eerste nederlaag als profbokser aangesmeerd. In het Welshe Cardiff haalde de Brit het van de Nieuw-Zeelander in het duel tussen de zwaargewichtkampioenen. Joshua - de regerende wereldkampioen bij de WBA, IBF en IBO - ontneemt Parker de WBO-titel en heeft er nu dus vier op zak.

De ongeslagen Joshua telt nu 21 zeges. Hij had het zaterdagavond in het Principality Stadium in Cardiff echter niet gemakkelijk tegen Parker. Voor het eerst in zijn carrière slaagde de Brit er niet in om de kamp te beslechten met een (technische) knock-out. Hij won na een unanieme beslissing van de drie juryleden (118-110, 118-110, 119-109).

Joshua heeft nu dezelfde gordels in handen als Wladimir Klitschko tussen 2011 en 2015. Die laatste wilde het nooit opnemen tegen zijn broer Vitali, de WBC-kampioen. Joshua versloeg in april 2017 veteraan Wladimir Klitschko in Wembley. Het leverde de Brit de vacante wereldtitels bij de WBA en IBO op en een verlenging van zijn IBF-titel.

"Ik wil Wilder. Haal hem in de ring en ik sla hem buiten westen"

Joshua daagde meteen ook Deontay Wilder uit tot een krachtmeting. Het duel moet definitief bepalen wie de absolute kampioen bij de zwaargewichten is.

"Ik wil Wilder. Haal hem in de ring en ik sla hem buiten westen", zei een zelfverzekerde Joshua na zijn overwinning tegen Parker. Hij voegde eraan toe dat hij de Amerikaan op Britse bodem wil bekampen. "Het interesseert mij niet om naar Amerika te gaan. We kunnen het hier doen, in Londen of Cardiff. We blijven hier."

Deontay Wilder woonde het gevecht tussen Joshua en Parker niet bij, maar liet zich wel op een andere manier opmerken. In een radioprogramma verklaarde hij immers dat hij "een dode op zijn palmares wil". De WBC zei in een reactie dat de Amerikaan mogelijk een sanctie zal krijgen.

Anthony Joshua (rechts) en Joseph Parker (links).
AFP Anthony Joshua (rechts) en Joseph Parker (links).

Nu Joshua vier titels op zak heeft, gaat hij meteen op zoek naar de vijfde. Na zijn overwinning zaterdag riep hij de huidige WBC-wereldkampioen Deontay Wilder op tot een gevecht. De Amerikaan, in veertig kampen nog ongeslagen, liet eerder ook al weten graag tegen Joshua of Parker in de ring te willen staan.

Niemand is er ooit in geslaagd de WBA-, IBF-, WBO-, IBO- en WBC-titels tegelijkertijd in zijn bezit te hebben. 

EPA2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Andelko Bujanic

    Wilder heeft op 3 maart al gewonnen van Ortiz (TKO)

  • Dan Marino

    ". Maar dan moet hij wel eerst nog de Cubaanse veteraan Luis Ortiz verslaan. " Dat is al euh effe gebeurd eigenlijk...groet!