Jean-Marie Dedecker niet te spreken over top drie Sportman van het Jaar: “In België kennen we nog maar twee sporten: voetbal en wielrennen”

Jean-Marie Dedecker betreurt dat er drie renners in de top drie van Sportman van het Jaar staan.
Photo News Jean-Marie Dedecker betreurt dat er drie renners in de top drie van Sportman van het Jaar staan.
Op 21 december is de opvolger van Eden Hazard als Sportman van het Jaar bekend. Eén zaak staat nu al vast: het wordt met zekerheid een wielrenner. En dat vindt Jean-Marie Dedecker jammer. “We kiezen blijkbaar op basis van ‘vedettisme’.” 

Drie kandidaten zijn nog in de running voor de belangrijkste sportprijs van het jaar: Remco Evenepoel, Wout van Aert en Victor Campenaerts - drie wielrenners dus. Bij de mannen is het pas de eerste keer dat drie atleten uit één sport de dienst uitmaken, bij de vrouwen was die primeur in 1996 voor drie judoka’s: Ulla Werbrouck haalde het van Gella Vandecaveye en Marisabel Lomba. Zelfs bondscoach Rik Verbrugghe wordt er wat ongemakkelijk van: “Er zijn ook andere sporters die het verdienen om in de kijker te staan. Het gaat over Sportman van het Jaar, nu lijkt het wel de verkiezing van de Kristallen Fiets.”

Ik ben natuurlijk op mijn pik getrapt omdat Casse ontbreekt

Jean-Marie Dedecker.

Geen Casse

Eén ex-bondscoach is er nog minder over te spreken: Jean-Marie Dedecker. Voor zijn part, zo zegt hij, mag het referendum afgeschaft worden. “Ik ben natuurlijk op mijn pik getrapt omdat Matthias Casse ontbreekt”, zegt hij. “In België kennen we blijkbaar nog maar twee sporten: voetbal en wielrennen. Casse won goud op het EK en zilver op het WK. Die imbecielen van sportjournalisten kijken natuurlijk niet verder. Ik heb ook zo gefulmineerd toen Kim Clijsters in 1999 won. Ze stond maar 47ste op de wereldranking, terwijl Ulla vicewereldkampioen en Europees kampioene werd. Dat was even onbegrijpelijk als nu - want Casse, dat is een nieuwe Robert Vande Walle.”

Hockeyers zoals Vincent Vanasch mogen zich volgens Dedecker ook verongelijkt voelen. “Goud op het WK en goud op het EK... Wat kunnen ze nog meer doen? Ik heb niks tegen Evenepoel, laat dat duidelijk wezen, maar het tijdrijden interesseerde niemand tot we er specialisten in kregen. Maar wij kiezen blijkbaar op basis van ‘vedettisme’.” (VH)

Jean-Marie Dedecker.
Photo News Jean-Marie Dedecker.

Overzicht top drie in elke categorie

Sportvrouw: Nina Derwael (turnen), Emma Meesseman (basketbal), Nafi Thiam (atletiek)

Belofte: Thibau Nys (veldrijden), Nina Sterckx (gewichtheffen), Yari Verschaeren (voetbal)

Ploeg: Belgian Tornados (atletiek mannen), Red Lions (hockey mannen), Rode Duivels (voetbal mannen)

Coach: Jacques Borlée (atletiek), Philippe Clement (voetbal), Shane McLeod (hockey)

Paralympiër: Laurens Devos (tafeltennis), Peter Genyn (atletiek), Joachim Gérard (tennis)

Remco Evenepoel.
Gregory Van Gansen/ Photo News Remco Evenepoel.86 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • René Van Halen

  Wat heeft Wout van Aert in 2019 gewonnen dat hij genomineerd is? Een rit in de Tour, net als Dylan Teuns. Teuns won dan nog een moeilijke bergrit. Van Aert gewoon in de sprint. Verder tweede in het WK veldrijden, waar maar twee landen serieus meedoen, en wat ereplaatsen in klassiekers.

 • Dirk Verstraete

  Danny Damiaens, 3 keer goud winnen op een WK inline skaten. Even checken op youtube! Die mannen vliegen aan 50 per uur over die skate banen van 200 meter. Een WK met meer dan 50 landen. Dat kunnen ze bij dat cyclocrossen niet zeggen

 • SABINE TAVERNIER

  Is idd zo!!!

 • Henri Troyat

  Laat dit nu de 2 sporten zijn die niks meer met echte sport te maken hebben.

 • Danny Damiaens

  Wie kan op wereldvlak bij de mannen uitgezonderd wielrennen en voetbal iets voorleggen?