Interpol plaatst zes verdachten in FIFA-onderzoek op "most wanted"-lijst

De 'red notice' van de zes FIFA-bonzen.
Interpol De 'red notice' van de zes FIFA-bonzen.
Interpol heeft zes mensen die geviseerd worden in het onderzoek naar corruptie binnen de wereldvoetbalbond FIFA op haar lijst met meest gezochte voortvluchtigen geplaatst. Aan alle landen wordt gevraagd de zes op te pakken en aan de VS uit te leveren.

Bij de zes horen twee gewezen officials van de FIFA, oud-vicevoorzitter Jack Warner uit Trinidad & Tobago en voormalig lid van het Uitvoerend Comité Nicolas Leoz uit Paraguay.

De vier andere namen op de zogenaamde rode lijst zijn die van bestuurders in sportmarketingbedrijven. Het betreft de Argentijnen Alejandro Burzaco en de broers Hugo en Mariano Jinkis, en de Braziliaan Jose Margulies.

Door verdachten op de "most wanted" lijst te plaatsen, waarschuwt Interpol landen dat iemand wordt gezocht. In casu betreft het de Amerikaanse autoriteiten, die vragen dat de zes verdachten in hun land worden opgepakt en uitgeleverd aan de VS om er terecht te staan. De betrokken landen kunnen evenwel niet verplicht worden de mensen op te pakken, zo benadrukt Interpol.

Er is ook geen internationaal aanhoudingsmandaat uitgevaardigd tegen de zes.