In dit luxestulpje slijt Pistorius de rest van zijn straf

Twitter

Oscar Pistorius komt vrijdag voorwaardelijk vrij en zal de komende jaren onder huisarrest zijn intrek nemen in de woonst van zijn oom Arnold. Een luxestulpje zo blijkt, want onder meer voorzien van 27 kamers, een bioscoop, een grote tuin en een infinity pool. Hoeft het te verbazen dat daar in Zuid-Afrika en ver daarbuiten heel wat om te doen is? 'Mansion arrest', koppen verschillende kranten (zie tweets hieronder). Totààl andere omstandigheden dan in de gevangenis van Pretoria, waar de paralympiër enkel wat beddengoed, wc-papier en tandpasta kreeg en enkel in de weekends en op feestdagen familie of vrienden mocht zien.

Goed gedrag
'Blade Runner' zal uiteindelijk precies tien maanden vastgezeten hebben in de Kgosi Mampuru II-gevangenis. Omwille van goed gedrag wordt hij nu vervroegd vrijgelaten, ook al moet hij nog ruim vier jaar van zijn straf uitzitten. Gedurende die periode zal de paralympiër onder toezicht staan. Hoe ze dat gaan doen, is wel nog niet duidelijk. Een elektronische enkelband is niet mogelijk omdat hij geen enkels heeft en ook een apparaatje rond zijn prothese of aan de pols is niet aan de orde. Pistorius zal tevens gemeenschapsdienst moeten vervullen en zich regelmatig moeten aanmelden op het politiebureau en bij de medische controle. Het wordt hem ook verboden om alcohol te drinken.

BELGA

Beroep tegen straf van vijf jaar
Of Pistorius, die op Valentijnsnacht 2013 zijn vriendin Reeva Steenkamp verwarde met een inbreker en haar "per ongeluk" doodschoot, definitief uit de gevangenis blijft, is lang niet zeker. Het Zuid-Afrikaanse parket heeft deze week namelijk formeel beroep aangetekend tegen het vonnis. Het parket vindt dat de rechter een foute interpretatie van de wetgeving heeft gemaakt door Pistorius wegens onvrijwillige doodslag te veroordelen. Het verdict had moord moeten luiden, en daarop staat een veel zwaardere straf, minstens 15 jaar. Het beroep wordt in november behandeld. De verdediging heeft tot 17 september de tijd om het Hoogste Hof van Beroep haar argumenten schriftelijk voor te leggen.

REUTERS