Groeiend verzet tegen hervorming fiscaal gunstregime topsporters: “Wielerteam als Lotto-Soudal in voortbestaan bedreigd”

BELGA
In de Belgische sportwereld groeit het verzet tegen de geplande hervorming van het fiscale en sociale gunstregime voor profclubs en -sporters. Dat schrijft De Tijd vandaag. Sommige sporttakken vrezen voor een sociaal bloedbad en ook de festival- en entertainmentindustrie dreigt te worden getroffen.

De aanpak van de fiscale en sociale gunstregimes ligt op de regeringstafel sinds het fraudeschandaal in het Belgische voetbal. Volgens CD&V-Kamerlid Roel Deseyn kostten de voordelen voor dikbetaalde voetbalsterren de voorbije tien jaar bijna 1 miljard euro aan de schatkist. 

Maar in heel wat andere, vaak minder kapitaalkrachtige sporttakken, trekt men aan de alarmbel. Volgens Dries Smets, makelaar van wielertoppers Greg Van Avermaet en Philippe Gilbert, is een wielerteam als Lotto-Soudal in zijn voortbestaan bedreigd als het mes in de voordelen gaat. "We spreken over miljoenen extra kosten op de lonen bij een bedrijf met een jaarlijks budget rond 12 miljoen euro", zegt hij in de krant. Ook kleinere sporten als basket, volley en hockey, waar de inkomsten een fractie van het voetbal bedragen, dreigen in moeilijkheden te komen.

Entertainmentindustrie

Bovendien zouden er ook gevolgen zijn voor de festival- en de entertainmentindustrie. Volgens Daan Buylaert, fiscaal advocaat bij het kantoor Tiberghien, zal een top-dj op Tomorrowland of een artiest op Rock Werchter ook duurder worden, net als een buitenlandse topsporter op de Memorial Van Damme.
22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • victor vandesande

  Ik heb er geeb probleem mee dat profsporters dik verdienen . Ik heb er wel een probleem mee dat ze amper iets bijdrzgen voor de kosten van de gemeenschap. Als zo een renner in t ziekenhuis zit door een val profiteert hij wel van de goede zorgen die de gemeenschap betaalt...dus bijdragen eoals iedereen in verhouding tot inkomen. Simpel toch ?

 • Toon Schouteden

  Profsport is werk en iedere werknemer moet hetzelfde behandeld worden. Wielrenners en voetballers zijn grootverdieners waarvan de meesten hun fortuin in het buitenland zetten... Sociale lasten en personenbelasting als iedere normale arbeider, anders spreek je van discriminatie. En discriminatie is onwettig en strafbaar. Dus de regering zit fout!

 • Marc Bousard

  Cocu vraagt 4 miljoen euro aan Anderlecht per jaar + en brengt een duurbetaalde assistent mee. Voor Hein was dit 1 miljoen. Er lijkt nog geld genoeg te zijn. Dan nog de overbetaalde profvoetballers en de schikkingen (al of niet via rechtbank ) met afgedankte medewerkers.

 • Pat Debal

  Ze zouden beter ook eens kijken naar de ministers ze hebben ook gunst voordelen

 • Peeters Freddy

  Wat heeft topsport te maken met Tommorowland. Belast iedereen gelijk aan de hand van het inkomen.