Gewezen Rode Duivel Josip Weber laat het leven op 52-jarige leeftijd

Josip Weber als Rode Duivel en recenter.
RV / Photonews Josip Weber als Rode Duivel en recenter.
Oud-spits Josip Weber heeft op 52-jarige leeftijd de strijd tegen kanker verloren. Dat meldt het Twitteraccount van de Rode Duivels. Weber leed al meer dan drie jaar aan prostaatkanker. Ondertussen heeft Cercle Brugge ook een rouwregister geopend.

Josip Weber, een geboren Kroaat die zich tot Belg liet naturaliseren, maakte furore in België bij Cercle Brugge (1988-1994). Hij werd in dienst van de Vereniging drie keer topschutter van de Belgisch eerste klasse (1992, 1993 en 1994) en werd door toenmalig bondscoach Paul Van Himst vervolgens meegenomen naar het WK voetbal van 1994 in de Verenigde Staten. Weber speelde in totaal acht interlands voor de Rode Duivels, waarin hij zes keer scoorde. Vijf van die zes treffers vielen in de fameuze 9-0 zege tegen Zambia. Na het WK trok Weber naar Anderlecht, maar een hardnekkige knieblessure zorgde ervoor dat de voormalig topschutter nog zelden op het veld te zien was.

Na zijn carrière keerde Weber terug naar Kroatië, waar hij samen met zijn vrouw Irina sinds 1997 opnieuw woonde. Dit voorjaar verklaarde hij in voetbalmagazine Puskas al drie jaar te sukkelen met prostaatkanker met uitzaaiingen, wat hij "een grote schok" noemde. Door de uitzaaiingen was een operatie evenwel niet mogelijk. Weber onderging in Duitsland hormoon-, protonen- en chemotherapie, maar zonder het gewenste resultaat. "Eén op één miljoen mensen geneest zichzelf en ik hoop die ene te zijn. Maar ik zou ook blij zijn als ik nog 2,5 jaar normaal zou kunnen leven", vertelde Weber toen. 

Foto: Danijel Soldo / cropix
NUD JL
Cropix Foto: Danijel Soldo / cropix NUD JL

Omdat de moderne geneesmiddelen geen antwoord hadden op de ziekte, probeerde hij op het eind nog therapie met natuurlijke middelen. Zo ging hij elke ochtend naar het bos om te wandelen en te bidden in de hoop zijn lichaam aan te sterken. "Ja, ik heb veel schrik. Ik was nooit bang. Voor niks. Maar nu mijn leven op het spel staat, heb ik schrik. Ik ben wel gelovig en hoop op mijn God. Maar ik heb toch schrik om dood te gaan, schrik voor de pijn en schrik voor de toekomst. Dit is het moeilijkste gevecht dat ik ooit moest voeren. De Rode Duivels, de blessures... Dat was allemaal gemakkelijk", aldus Weber toen. Helaas zorgde ook de natuur niet voor een mirakel. 

Weber zou volgende week donderdag 53 geworden zijn. Cercle Brugge heeft ondertussen ook een rouwregister geopend. "Iedere dag, en dit vanaf vandaag tot en met vrijdag 10 november, kan je vanaf 13u30 tot 17u30 een boodschap nalaten in het rouwregister", staat er te lezen op hun website. "Franky Carlier en Bert Lamaire, beiden goede vrienden van Josip, ondertekenden daarnet als eerste het rouwregister."
125 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • didier de coster

  waar was de delegatie van de belgische voetbalbond op de begrafenis , een schande

 • Erwin De Meyer

  RIP . Ik heb gisteren op Canvas die docu gezien over Josip. Een grote voetballer en toch eenvoudig gebleven. Mooi.

 • Fabio Gaballo

  Top mens en een topvoetballer Rip

 • lodewijk maesen

  schitterende mens die veel tegengewerkt geweest is...schaam jullie....rust in vrede gewone toffe fantastische voetballer josip!

 • james vroman

  niet alleen Degryse maar ook Luc Nilis ...schande wat ze met die man deden ..heeft 1 stommiteit gedaan zijn transfer naar anderlecht ...hij paste daar niet hij was een te simpel man ..