Gepasseerde Italiaanse ploegen halen hun gram in GP Lugano, Filosi pakt de zege

Ook Damiano Cunego (Nippo-Vini Fantini) mag dit jaar niet deelnemen aan de Giro en kwam vandaag in actie in Zwitserland.
TDW Ook Damiano Cunego (Nippo-Vini Fantini) mag dit jaar niet deelnemen aan de Giro en kwam vandaag in actie in Zwitserland.
De Italiaanse ploegen die niet geselecteerd werden voor de Giro, haalden zondag hun gram thuis in de Zwitserse Grote Prijs van Lugano, een wedstrijd buiten categorie op de Europese wielerkalender. Iuri Filosi (Nippo-Vini Fantini) won.

Nippo-Vini Fantini en Androni Giocattoli hoopten allebei op een wildcard voor de Giro, maar beide Italiaanse teams beten in het zand en moesten dus elders aan de slag. Door de plaatsen één en twee in Lugano te bezetten, bewezen hun renners wel dat ze er conditioneel staan. Iuri Filosi, een 25-jarige Italiaan met een maagdelijk wit palmares als prof, klopte Marco Frapporti in een spurt met twee. Hun landgenoot Davide Orrico werd derde.

Opvallend: slechts drie renners in de top tien hebben niet de Italiaanse nationaliteit en amper 38 renners haalden de finish van de traditioneel zware wedstrijd. Geen enkele Belg kwam aan de start van de Zwitserse koers, die in het verleden kon rekenen op een sterker deelnemersveld. De GP van Lugano, waar Johan Museeuw zich in 1996 tot wereldkampioen kroonde, werd tot vorig jaar afgewerkt tijdens het Belgische openingsweekend.

Uitslag:

1. Iuri Filosi (Ita/Nippo-Vini Fantini) in 5u04:13

2. Marco Frapporti (Ita) z.t.

3. Davide Orrico (Ita) op 0:17

4. Daniel Turek (Tsj) 0:19; 5. Andrea Vendrame (Ita) 1:17; 6. Marco Canola (Ita) 1:22; 7. Francesco Manuel Bongiorno (Ita); 8. Vegard Stake Laengen (Noo); 9. Alessandro Bisolti (Ita); 10. José Manuel Diaz Gallego (Spa); 11. Nicola Biagoli (Ita); 12. Patrick Schelling (Zwi) 1:25; 13. Artem Nych (Rus) 1:49; 14. Simone Consonni (Ita); 15. Danilo Celano (Ita); 16. Alessio Taliani (Ita); 17. Ivan Ramiro Sosa (Col); 18. Federico Canuti (Ita); 19. Aristobulo Cala (Col); 20. Damiano Cunego (Ita)