Geen compensaties voor voetbalclubs tijdens verkort WK in Qatar

AFP
De Europese voetbalclubs zullen geen financiële compensatie krijgen voor voor het verplaatsen van het WK 2022 naar de winter, zegt Jérôme Valcke, secretaris-generaal van de Wereldvoetbalbond FIFA. Ook de dagen tijdens het WK zullen ingekort worden.

"Er zullen geen financiële vergoedingen zijn. Het WK heeft immers 7 jaar gekost om het te organiseren", zegt Valcke woensdag tijdens een persconferentie in Doha. Dinsdag kwam er veel kritiek uit Engeland, Frankrijk en Duitsland over het verplaatsen van het WK van de hete zomer naar de maanden november en december.

De verplaatsing van de WK-periode is een voorstel van een werkgroep van FIFA. "De Europese clubs zullen de verplaatsing van het WK moeten aanvaarden. De verplaatsing is maar eenmalig. We zouden niets doen dat het voetbal zou vernietigen", verdedigt hij. Het voorstel zal wel eerst goedgekeurd moeten worden door het FIFA-comité op 19 en 20 maart in Zürich.

Daarenboven zal het WK 28 dagen duren in plaats van de gebruikelijke 32. De exacte data liggen wel nog niet vast. "De meeste confederaties, evenals de Europese voetbalbond UEFA, geven de voorkeur om 23 december als finaledag vast te leggen", zegt Valcke. Frédéric Thiriez, voorzitter van de Europese Professionele Voetballiga, wacht liever af alvorens al te oordelen. "Na 19 maart zullen we wel acties nemen als ze nodig zijn", dreigt hij.