Weer een Belg in F1? Stoffel Vandoorne dicht bij zitje Manor

BELGA

Krijgen we straks opnieuw een Belg in de Formule 1? De kans is groot, nu de terugkeer van Marussia onder de naam Manor steeds concreter wordt. De Britten hebben met Will Stevens (23) al een eerste piloot gekozen en voor het tweede zitje maakt Stoffel Vandoorne (22) een grote kans. Vandoorne maakt deel uit van het McLaren Young Driver programma en eindigde vorig jaar op de tweede plaats in het GP2-kampioenschap, waarin hij vier wedstrijden won.

Stoffel Vandoorne na GP2-succes in Monza in september vorig jaar.
BELGA Stoffel Vandoorne na GP2-succes in Monza in september vorig jaar.

De doorstart van Marussia als Manor F1 Team is enkel mogelijk omdat het bedrijf uitstel van betaling krijgt voor heel wat schulden. Twee van de schuldeisers zijn Ferrari en McLaren. Ferrari wil doorgaan met het leveren van motoren, zij het de versie van vorig jaar. De samenwerking met Ferrari zou echter niet meer zo intens zijn als vorig jaar, in tegenstelling tot die met McLaren. Zo zou teambaas Ron Dennis dus in ruil daarvoor Stoffel Vandoorne willen plaatsen bij Manor. En mogen we weer hopen op een landgenoot in de F1.

Zijn eerste keer in de McLaren, vorig jaar op 13 mei in Barcelona.
BELGA Zijn eerste keer in de McLaren, vorig jaar op 13 mei in Barcelona.

Binnen twee weken start het nieuwe F1-seizoen in Melbourne. Manor hoopt er als tiende team aan de start te staan van de GP Australië. Stevens heeft tot dusver één GP op zijn actief staan. In november 2014 reed de Brit voor het inmiddels failliete Caterham de GP van Abu Dhabi. Voor Manor is Stevens overigens geen onbekende. In het verleden was hij immers een tijdlang reserverijder bij Marussia.

Vandoorne won eind vorig jaar gekroond tot 'RACB Driver of the year' door de Belgische Royal Automobile Club.
BELGA Vandoorne won eind vorig jaar gekroond tot 'RACB Driver of the year' door de Belgische Royal Automobile Club.
Als 'Test en Development Driver' van McLaren vorig jaar in Silverstone.
PHOTO_NEWS Als 'Test en Development Driver' van McLaren vorig jaar in Silverstone.
PHOTO_NEWS