Verstappen sleept lookalike voor de rechter omwille van parodiërend reclamefilmpje

AD
Max Verstappen zet de rechtszaak tegen online-supermarkt Picnic door omdat het bedrijf met een lookalike een parodie maakte op de reclamefilmjes die Max voor Jumbo maakt. Verstappen eist vandaag voor de rechter in Amsterdam 350.000 euro schadevergoeding.

Verstappen zal zelf niet bij de rechtszaak aanwezig zijn, hij is in Oostenrijk voor de GP van komend weekend. Zijn eveneens 19-jarige lookalike Tom, student uit Rotterdam, is er wel. De jongen merkte een paar jaar geleden voor het eerst dat hij op Max leek. "In de Kuip zei iemand dat voor het eerst tegen me. Ik zag het zelf helemáál niet," zegt de Rotterdammer. "Maar als je later voor de 50ste keer hoort dat je op Max lijkt, ga je het wel geloven." Tom heeft een wat smaller gezicht. Als hij lacht valt de gelijkenis met de coureur grotendeels weg. "Ja, ik moet mijn mond houden," lacht Tom.

Reclamefilmpje

Picnic maakte vorig jaar een filmpje waarin de lookalike van Verstappen boodschappen bezorgt. Daarbij loopt hij langs een wagen van Jumbo, de supermarkt waarvoor Verstappen reclame maakt. Verstappen doet dat door in zijn F1-bolide bestellingen te bezorgen, lookalike Tom doet dat in een gewoon busje, onder het mom 'als je op tijd bent, hoef je niet te racen'. 

Het filmpje werd op Facebook verspreid en zelfs bij Jumbo konden ze er wel om lachen. "Ze spreken steeds van 'een campagne' terwijl het maar om een Facebook-filmpje ging,'' zegt Picnic-baas Michiel Müller. "De pet van Max hebben we bij Verstappens eigen fanshop gekocht en die Jumbo-wagen in het filmpje stond er toevallig tijdens de opname. Anders had-ie er niet eens in gezeten.''

Maar 'team Verstappen' was niet gecharmeerd. Het management van Verstappen wil het intellectuele eigendomsrecht en portretrecht van de coureur beschermen. Het Gerechtshof Amsterdam oordeelde eerder al dat het filmpje van Picnic duidelijk een parodie is en dat het maar de vraag is of Verstappen zich op de Auteurswet kan beroepen. Toch zet het management door en staan beide partijen vandaag weer voor de rechter voor de bodemprocedure.

getty