Verstappen en Leclerc knielen niét als steun voor ‘Black Lives Matter’ en dat begrijpt niet iedereen

AFP
Geen eensgezindheid binnen het coureurswereldje in de Formule 1 rond de ‘Black Lives Matter’-beweging. Veertien van de twintig rijders in Spielberg gingen door de knieën, zes deden dat niet. Onder die zes bevonden zich Charles Leclerc en Max Verstappen.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Een iconisch beeld bij de herstart van de F1 in Oostenrijk na de drie maanden durende coronabreak. Lewis Hamilton, die de voorbije weken van zijn platform als wereldster gebruik maakte om racisme en sociale ongelijkheid zwaar te veroordelen, hurkte neer op de frontlinie met ‘Black Lives Matter’-shirt. De rest van de rijders met het opschrift ‘End Racism’ op hun t-shirt.

AFP

Voor de race hadden Leclerc en Verstappen al uitgelegd waarom ze niet zouden knielen naast hun collega’s. “Alle twintig zijn we samen met onze teams gekant tegen racisme en vooroordelen”, aldus de Fransman. “Net zoals we gelijkheid en diversiteit omarmen, waardoor we ons scharen achter de inzet van de F1 en de FIA (internationale automobielbond, nvdr). Ik vind dat het gedrag in ons dagelijks leven van belang is, niet het tonen van formele gebaren die in sommige landen controversieel kunnen zijn. Dat ik niet kniel, betekent dus niet dat ik me minder inzet dan anderen in de strijd tegen racisme.”

AFP

Een zelfde geluid bij Verstappen, die op zijn ‘thuiscircuit’ in Spielberg al snel uitviel met mechanische problemen. “Ik vind dat iedereen het recht heeft om zich te uiten op een moment en op een manier die bij hem past. Ik zal vandaag niet knielen, maar ik respecteer en steun de keuzes die iedere piloot maakt.” Naast Verstappen en Leclerc, kozen ook Daniil Kvyat, Carlos Sainz, Antonio Giovinazzi en Kimi Raikkonen ervoor niet te knielen.

instagram maxverstappen

De actie van Verstappen polariseert in Nederland. “Dat niet iedereen knielt, begrijp ik niet”, zei bijvoorbeeld Ronald Koeman, bondscoach van Oranje, bij Studio Sport. “Het verbaast me dat een aantal coureurs het niet deden. Je bespreekt dat vooraf toch met elkaar? In Engeland zie je alle spelers voorafgaand aan wedstrijden knielen”, verwees Koeman naar de Premier League, waarin de spelers kort voor de aftrap even geknield op het veld zitten.

De bondscoach benadrukte dat hij niet specifiek over Verstappen praatte. “Als er bij een voetbalteam drie of vier spelers blijven staan, is dat ook raar”, zo legde Koeman uit dat hij het altijd een sterker signaal zou hebben gevonden als (in dit geval) de hele line-up van de Formule 1 had geknield.

REUTERS

Toch een beetje vreemd, nadat de F1 twee weken geleden nog het initiatief ‘We Race as One’ lanceerde. Ook Bernie Ecclestone liet enkele dagen na de start van die campagne van zich horen. “Zwarten zijn vaak racistischer dan blanken”, sprak de 89-jarige bij CNN. De F1 distantieerde zich snel van het statement van zijn gewezen baas.

Hamilton: “Emotioneel hoofdstuk”

Het gebrek aan volledige medewerking bij het zestal leidde niet tot openlijke onvrede bij Hamilton. “Vandaag was een belangrijke dag voor mij en alle mensen die werken voor en hopen op verandering, voor een meer gelijkwaardige en rechtvaardige samenleving. Voor mij was het een emotioneel en aangrijpend hoofdstuk in de voortgang om van F1 een meer diverse en inclusieve sport te maken.”

AFP

Het gaan zitten op een knie, vaak tijdens het spelen van het volkslied, is uitgegroeid tot een symbool van protest tegen racisme en geweld. Het werd in 2016 geïntroduceerd door American footballer Colin Kaepernick en kreeg in de afgelopen periode in veel sporten navolging, vooral naar aanleiding van de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd, die door politiegeweld om het leven kwam.

Photo News

Lees ook:

“Zwarten zijn vaak racistischer dan blanken”: voormalig F1-baas Bernie Ecclestone gaat compleet de mist in tijdens interview

“Daar gaan we weer...”: onze F1-watcher ziet hoe Mercedes ook dit seizoen (ver) boven de rest uittorent (+)

Amper 11 finishers: Bottas verzilvert pole na race die bol stond van opgaves en incidenten, Leclerc en Norris mee op het podium

REUTERS123 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Eddy Vermeulen

  Ik kniel enkel voor God. Voor een koning en/of koningin zou ik het ook nog doen. Racisme zit in alle lagen van de bevolking. Ongeacht huidskleur en religie.

 • Tomy Segers

  De Black live matters beweging heeft in volle coronatijd betoogt met duizenden tegelijk. Dat is toch wel een reden om niet te knielen vind ik. Ik bedoel één van de redenen want zo zijn er nog wel een paar te bedenken

 • Michel Philippe

  Dat is het juist. Natuurlijk mocht Georges Floyd niet dood gedrukt worden. Maar dat geldt voor ieder mens. Het gaat er om dat men iedere verdachte moet kunnen arresteren, maar zonder geweld, tenzij de arrestant zich verzet. In iedere groep mensen zit er kaf maar om alle politie op een hoop te gooien en beschuldigen gaat voor mij te ver. Hebben ze reeds geweld moeten gebruiken tegen de klimaat betogers ? Neen. Omdat ze zich gedragen.

 • Eddy Homblé

  @Bert Boedts juiste analyse

 • Aad Palinck

  Waar bemoeit die Koeman zich mee !? Heeft 'ie Het Licht gezien ? Wel z'n gat afvegen met een Duits shirt ! Kort van memorie.