Toestand van Alex Zanardi blijft kritisch maar stabiel na derde nacht: “We halen hem wellicht binnen enkele dagen uit coma”

Zanardi reed in op een vrachtwagen die uit de tegenovergestelde richting kwam.
AFP/EPA Zanardi reed in op een vrachtwagen die uit de tegenovergestelde richting kwam.
De situatie van Alessandro Zanardi (53) is na de derde nacht onveranderd gebleven. Dat meldt professor Sabino Scolletta, directeur van de spoedafdeling, aan Italiaanse media. “De parameters blijven oké, maar voorzichtigheid is geboden.” De voormalige Formule 1-piloot, die 19 jaar geleden beide benen verloor bij een crash met een racewagen, geraakte vrijdag bij een ongeluk met zijn handbike zwaargewond. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“Zanardi bracht de derde nacht door met goede cardiovasculaire parameters en goede ademhalingsparameters”, vertelt professor Scolletta aan het Italiaanse SkyTg24. “Hij vertoeft nog steeds in kunstmatige coma en wordt beademd, maar er zijn parameters waar de stabiliteit zichtbaar is. Voorzichtigheid blijft geboden, want veranderingen kunnen snel gaan. We zullen hem wellicht pas binnen enkele dagen uit coma halen. De hersenen hebben nog altijd veel tijd en rust nodig. Maar dat hij een uitzonderlijke atleet is, geeft ons wel vertrouwen.” Hoe ernstig de neurologische situatie van Zanardi is, zal pas binnen enkele weken moeten blijken. Er is ook de vrees dat het gezichtsvermogen van de Italiaan aangetast is. “We hebben oogspecialisten om advies gevraagd”, geeft Scolletta nog mee. 

Hij ging twee keer over de kop en botste vervolgens tegen een vrachtwagen. De klap was verschrikkelijk

Mario Valentini

Zanardi was vrijdag het slachtoffer van een ernstig ongeval tijdens een handbikerace, en werd met levensbedreigende letsels aan het hoofd met een reddingshelikopter naar het ziekenhuis in Siena gebracht. Hij werd meteen geopereerd aan de hersenen, het hoofd en het gezicht. De operatie duurde drie uur. “Zanardi onderging een delicate neurochirurgische ingreep en vervolgens werd hij in kunstmatige coma overgebracht naar de intensive care”, deelde het ziekenhuis mee. Zijn vrouw Daniela en zoon Niccoló brachten de eerste nacht aan z’n zijde door.

Zanardi op de Paralympics in Rio, in 2016.
Photo News Zanardi op de Paralympics in Rio, in 2016.

In de loop zaterdag kwamen meer details vrij over het ongeluk. Tijdens een afdaling verloor Zanardi de controle over zijn handbike, verklaarde Mario Valentini, coach van het Italiaanse parawielerteam, toen aan de Italiaanse krant Corriere della Sera. “Hij ging twee keer over de kop en botste vervolgens tegen een vrachtwagen. De klap was verschrikkelijk”, aldus Valentini. Zanardi nam deel aan een estafettewedstrijd met nog 30 andere vrienden en paralympische atleten.

Bij La Gazzetta dello Sport reageerde de advocaat van de bestuurder van de vrachtwagen. “De impact gebeurde gelukkig aan de zijkant van de vrachtwagen. Bij een frontale botsing zou de schade nóg groter zijn geweest”, vertelde Arcioni di Grosseto. “De snelheid van de vrachtwagen lag laag, dankzij de haarspeldbochten. Mijn cliënt werd in shock naar spoed gebracht. Hij testte negatief voor de alcohol- en drugstest. Hij heeft al bewezen een bekwame chauffeur te zijn.” 

Alex Zanardi werd in deze helikopter overgebracht naar het ziekenhuis
EPA Alex Zanardi werd in deze helikopter overgebracht naar het ziekenhuis

Conte: “Heel Italië vecht met jou”

De Italiaanse premier Giuseppe Conte betuigde z’n medeleven aan de Italiaanse sportgrootheid. “Je hebt nooit opgegeven en met jou sterke doorzettingsvermogen al duizend moeilijkheden overwonnen. Kom op Alex. Geef niet op. Heel Italië vecht met jou mee”, schreef de premier op Twitter. 

F1-piloot en olympisch kampioen 

Zanardi was in de jaren ‘90 een F1-piloot bij de renstallen Jordan, Minardi, Lotus en Williams. In 2001 verloor hij beide benen bij een ongeval op de Duitse Lausitzring toen hij deelnam aan de Champ Car. Zanardi ging na zijn ongeval door met racen in aangepaste auto’s. Hij legde zich ook toe op het handbiken. Als handbiker won hij twee keer goud op de Paralympische Spelen in Londen in 2012 en twee keer goud op de Paralympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016.

De cover van La Gazzetta dello Sport vandaag.
La Gazzetta dello Sport. De cover van La Gazzetta dello Sport vandaag.
Zanardi bij z'n gouden olympische medaille in Rio, in 2016.
epa Zanardi bij z'n gouden olympische medaille in Rio, in 2016.
REUTERS10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Paul Verbeeck

  Sterkte , snel beter .

 • Yves François

  Veel beterschap mooie mens!

 • Jozef Wagemans

  Hierbij ook meen ik, dat ze bij een ligfiets zouden moeten verplichten een vaandel of vlagje aan een stok van 2 meter dit om de zichtbaarheid te verbeteren. Deze voertuigen ziet men niet vanachter een wagen of tussen het andere verkeer. Wagemans Jozef

 • Peter Vrolijk

  Zijn allermooiste actie op Laguna Seca tijdens een Indicar race in America. Een heel groot racer die niets uit de weg ging. Keep on fighting Alex.

 • Ward Den Bever

  Spoedig herstel makker, je hebt al teveel moeten meemaken.