Prominenten uit F1-wereld reageren verbijsterd op straf Vettel: “Heel, heel erg beschamend”

.
F1/Photonews .
De tijdstraf die Sebastian Vettel (Ferrari) gisteren opgelegd kreeg in de Grote Prijs van Canada wekt verbijsterde reacties op van verschillende (ex)-rijders. Voormalig wereldkampioenen als Mario Andretti en Nigel Mansell spreken schande van de beslissing. Ferrari gaat alvast in beroep tegen de sanctie.

“Wat had Seb dan moeten doen?”, vraagt Mansell zich af. “Op het moment dat hij op het gras kwam, was hij een passagier van zijn eigen auto. Heel, heel erg beschamend. Er is geen plezier uit te halen om hiernaar te kijken. Twee kampioenen rijden fantastisch en het eindigt met een verkeerd resultaat.”

Vettel kreeg tijdens de race een vijfsecondenstraf, omdat hij volgens de stewards gevaarlijk terug de baan op kwam, nadat hij een uitstapje maakte over het gras. Daarbij blokkeerde hij Lewis Hamilton, die vol in de remmen moest. Andretti, wereldkampioen in 1978, meent dat de stewards daarna de verkeerde beslissing hebben genomen. “De functie van de stewards is om overduidelijke, onveilige bewegingen te bestraffen. Geen foutjes die ontstaan door keihard te racen. Wat in Canada gebeurde is onacceptabel op dit niveau in onze geweldige sport.”

Ook Alex Wurz, voormalig F1-coureur, voorvechter van veiligheid in de autosport en voorzitter van de beroepsvereniging van coureurs, kan zich niet vinden in de straf. “Hij keek pas in de spiegel nadat hij een stuurcorrectie toepaste”, die daarmee een bewuste blokkeeractie van Vettel uitsluit. “Dat hij zo ver doorglijdt is simpele natuurkunde. Dat Lewis geen ruimte heeft, hoort erbij op een stratencircuit. Was het op het randje? Ja! Een straf? Nee, volgens mij niet.” Jenson Button noemt dit eveneens een race-incident. “Je kan niet zomaar de wagen stoppen en hem van het circuit afhouden.”

AP

Vettel zorgde zelf dan maar voor ‘gerechtigheid’:
60 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • raf peeters

  @Eric Meyers ,je slaat de bal totaal mis.Men komt met 290 in 8 ste versnelling naar de bocht(lees knik) toe om die vervolgens met 150 in 4 de versnelling door te rijden ,door de cups mee te pakken rijden ze zelfs sneller erdoor.Er is daar op de omloop maar èèn plaats waar ze 80 rijden en dat is de U bocht van 180 graden,voor de rest komen ze niet onder de 150 .

 • Lucien Mertens

  Ik sluit me graag aan bij de mensen (racers en ex racers) die er echt iets van weten, Vettel kon geen kant op en heeft dus "niet" vrijwillig gehinderd...straf onterecht.

 • Marko Decandt

  John Mertens, inderdaad. Van alle rijders is Vettel diegene die meestal het eerst is om te blijten aan de boordradio dat iemand hem onrechtmatig afblokte of een straf zou moeten krijgen. Zijn gedrag trouwens met de bordjes na de race deed me denken aan mijn 4 jarig zoontje wanneer hij een spelletje verliest. Zo kinderachtig.

 • Eric Meyers

  Raf Peeters , deze chicane wordt tegen 80 per uur genomen en niet tegen 200 of meer . Een F1 rijder die zijn wagen tegen 60 a 80 km per uur niet onder controle kan houden is de naam F1 coureur niet waardig .

 • John Mertens

  Ik vind de straf terecht(5 sec),het moest eens andersom geweest zijn en dan horen wat Vettel dan zou gezegd hebben.