Organisatie GP Zuid-Korea beschuldigd van contractbreuk

EPA
De organisatoren van de (geschrapte) Grote Prijs Formule 1 van Zuid-Korea zijn officieel beschuldigd van contractbreuk.

Volgens het Formula One Management (FOM), het orgaan dat de commerciële rechten van de Formule 1 beheert, hadden de Zuid-Koreanen voor de GP van 2015 een kredietbrief van een bank moeten kunnen voorleggen. Dat dit niet gebeurde, beschouwt het FOM als een 'ernstige inbreuk' op het contract tussen beide partijen. De Zuid-Koreanen riskeren een miljoenenboete te moeten betalen. Die kan oplopen tot 86 miljoen dollar (70 miljoen euro), het dubbele van de prijs die moet worden betaald om een F1-race te organiseren.

Zuid-Korea zag in 2014 af van het organiseren van de F1-race en kondigde in januari aan dat het zich wegens financiële problemen zou terugtrekken uit de wedstrijdkalender van 2015. "Wij willen in Londen een gesprek aangaan met het FOM", verklaarde een verantwoordelijke van het Koreaanse comité in een reactie op de beschuldiging.

De eerste Grote Prijs die in Zuid-Korea werd gereden, was in 2010 op het circuit van Yeongam. Er was een akkoord tot 2016 (met optie), maar al in 2014 werd de GP geschrapt. Tijdens de eerste vier edities leed de organisatie immers een totaalverlies van 170 miljoen dollar (138 miljoen euro).