Op naar een spannendere strijd? “Formule 1-teams aanvaarden budgetplafond”

AFP
De Formule 1-teams hebben het voorgestelde budgetplafond van 145 miljoen dollar (133 miljoen euro) voor het seizoen 2021 aanvaard. Dat onthult de Britse omroep BBC op basis van "meerdere leidinggevende bronnen, die anoniem wensen te blijven". In 2022 zal het maximum toegelaten budget verder dalen tot 140 miljoen dollar (128,4 miljoen euro) en voor de seizoenen 2023 tot 2025 wordt het 135 miljoen dollar (123,8 miljoen euro).

In oktober was al afgesproken om de budgetten tot 175 miljoen dollar (160,4 miljoen euro) te limiteren, maar het inkomstenverlies als gevolg van het coronavirus leidde tot een verdere verlaging. De drie grote teams, Ferrari op kop, waren daar sterk tegen gekant, terwijl de kleinere teams een drastische verlaging tot 100 miljoen dollar (91,7 miljoen euro) vroegen. Een compromis dat iedereen kan accepteren, is nu bereikt.

De budgetverlaging is één van een aantal maatregelen het deelnemersveld te nivelleren en tot een spannender kampioenschap te komen. Er komt ook een handicapsysteem voor onderzoek en ontwikkeling. Zo zal bijvoorbeeld aerodynamische ontwikkeling voor de meest succesvolle teams beperkt worden. De kampioen zal minder gebruik mogen maken van de windtunnel en computergegevens, de hekkensluiters van het kampioenschap net meer. Nieuwe teams worden in die glijdende schaal gelijkgesteld aan het slechtst presterende team van het afgelopen seizoen.

De maatregelen moeten volgende week nog goedgekeurd worden door de Internationale Automobielfederatie FIA, maar dat lijkt een formaliteit. 

Lees ook:

Fernando Alonso staat open voor terugkeer in Formule 1

GP Formule 1 van Spa-Francorchamps kan op 30 augustus achter gesloten deuren doorgaan

Max Verstappen.
ANP Max Verstappen.1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • bob jansens

    budgetplafonds werken nooit, gewoon omdat niet elk team alles zelf ontwikkelt. Een team met eigen motor heeft meer geld nodig voor ontwikkeling dan een team dat een motor koopt. Wat met geld dat teams binnenkrijgen door het verkopen van onderdelen (bv motor) aan andere teams? Wat met onderdelen die men goedkoop aankoopt van een ander bedrijf behorende tot dezelfde groep?