Ook Stoffel Vandoorne hoopt: waar blijft dat verplicht pensioen in de F1?

getty
Stoffel Vandoorne die nog altijd op de bank zit. "Grootste talent in jaren", klinkt het unaniem in de paddock. Russisch toptalent Sirotkin die hooguit invaller mag zijn bij Renault. De 21-jarige Duitser Wehrlein (onthouden die naam...) die nu al verkommert bij kneusjesteam Manor. Het moge duidelijk zijn: jong talent krijgt te zelden een kans in de Formule 1.

Oorzaak van dat probleem -wat had u gedacht- geld. "Has beens" mogen blijven omdat ze dikke sponsors hebben, jonge coureurs hooguit goed genoeg voor de middenmoot krijgen om dezelfde reden wél een kans. In Sotchi werd dat andermaal duidelijk. Zoals Button. Minstens 4 coureurs met een snellere auto die door pech of brokken uit- of terugvielen, en toch raakte hij niet verder dan 10de. Zielig. Alonso werd 6e met dezelfde McLaren.

Smeken
Of Massa, tja. Al minstens 3 jaar hopen we op zijn pensioen, maar hij mag blijven meerijden (met klemtoon op 'mee') omdat hij dikke sponsors meebrengt. Hij was alweer machteloos tegen Bottas, nochtans ook geen echte topper. Of Raikkonen, ja zelfs hij: het scherp is er af. Twee weken geleden had hij in China op pole moeten staan, maar kansen die hij vroeger snel greep laat hij nu liggen. Je zou voor minder smeken om een verplichte pensioenleeftijd in F1.

Vers koren
Bij de jeugd is het al niet veel beter. Ericsson en Nasr, ze zijn er alleen om de rekeningen bij Sauber te betalen. Haryanto bij Manor, idem. Guttierrez bij Haas, Ferrari-beschermeling en pasmunt voor de motor die de Italianen leveren. Palmer bij Renault, 15 miljoen bedraagt zijn bestaansreden. Nog nooit spetterden ze, en ze zullen het ook nooit doen. Zelfs Hulkenberg, al jaren opgehemeld als 'coming man': het wordt nooit wat. Mochten we dat kaf van het koren scheiden, en vers koren in de plaats van het kaf laten racen, dan zou de Formule 1 heel wat boeiender zijn. Zeker weten.

Het volledige raceverslag van onze vliegende F1-man in het Russische Sotchi leest u op HLN SPORT PLUS. Proef NU voor 1 euro 5 weken lang van HLN PLUS, onze zone exclusief voor abonnees

photo_news
Photo News
photo_news